Site coolinaria.ro

Gateste cu placere, fara batai de cap


Gateste cu placere, fara batai de cap Gatitul este de obicei o mare placere pentru aproape toti cei care apreciaza mancarea pregatita in propria casa, dar mizeria care acompaniaza acest proces te poate face sa te gandesti de doua ori inainte de a te apuca de treaba. Multe feluri de mancare sunt usor de preparat insa poti ajunge sa umpli masa de gatit cu resturi diverse care iti dau batai de cap constante, tu fiind mereu preocupat de supravegherea plitei si lasand de asta curatenia pentru mai tarziu.

Lucrurile insa nu ar trebui sa stea deloc asa daca s-ar evita bataile de cap printr-o organizare mai riguroasa a pregatirii mesei. In special pentru incepatorii intr-ale bucatariei este intru totul recomandat sa isi dezvolte de la bun inceput un simt al curateniei care sa le intre apoi in sange astfel incat mai tarziu totul sa decurga simplu si natural. Primul lucru care trebuie avut deci in vedere atunci cand gatesti este sa cureti resturile imediat dupa ce ai incheiat o etapa in procesul de gatit.

Apa calda trebuie sa fie mereu la indemana atat pentru spalatul repetat al mainilor, pentru indepartarea petelor care apar la prepararea mesei cat si pentru curatarea consecutiva a ustensilelor folosite la gatit. Fie ca umplem chiuveta cu apa calda, fie ca tinem un vas plin la indemana totul va decurge mult mai simplu daca apelam in mod constant la apa calda. Tot aici trebuie amintit si spalatul vaselor de gatit imediat dupa ce s-a incheiat pregatirea felului respectiv de mancare. Mancarea poate fi transferata intr-un vas special pentru servit, iar oala sau tigaia se va spala mult mai usor acum decat mai tarziu.

Nu de putine ori mancarea se poate arde, gustul ei este alterat ori uitam sa adaugam unul sau mai multe ingrediente necesare. Aceasta se intampla pentru ca nu pregatim totul dinainte pe masa, in fata noastra, pentru a sti exact ce pasi avem de facut pe parcursul gatitului si se mai intampla si din cauza grabei, o stare deloc recomandata atunci cand intri in bucatarie. Aici totul trebuie sa se desfasoare dupa un orar precis, fiind bine sa se aloce timp suficient dinainte pentru ca e vorba totusi de sanatatea noastra precum si de bucuria ulterioara a servirii unei mese gustoase.

Atat cuptorul cat si tigaia sau gratarul unde se va prepara mancarea este bine sa fie incinse dinainte la temperatura optima, asa cum e recomandat in reteta culinara. Astfel se va face si economie de energie si de timp, se vor pregati potrivit si alimentele si nici nu va aparea riscul distrugerii intregii mese din cauza prajirii excesive sau inadecvate. Retetele folosite la gatit trebuie sa fie verificate fie de prietenii de incredere fie sa aiba aprobarea unui maestru culinar recunoscut. Nu faceti experimente decat daca aveti suficient timp si va puteti permite sa gresiti.

La gatit nu ezitati sa va spalati pe maini de cate ori e nevoie si nu uitati sa curatati bine toate ustensilele si recipientele folosite, imediat dupa ce nu mai e nevoie de ele. Pentru aceasta asigurati-va dinainte ca aveti pregatita apa calda pentru spalat si curatat si ca aveti acces usor in acea zona. Daca veti spala imediat si cu atentie ustensilele si recipientele folosite la gatit atunci eliminati si multe dintre riscurile de imbolnavire cu cauze alimentare deci nu uitati sa procedati astfel si nu lasati pe mai tarziu pentru ca treaba merge mai greu pe stomacul plin decat altfel.

Experienta capatata prin trecerea timpului si succesele culinare din bucatarie va vor invata noi cai simple de rezolvare a situatiilor care altadata va dadeau mari batai de cap, dar pana atunci nu uitati sa apelati si la recomandarile de mai sus care se vor dovedi utile si va vor dezvolta un stil de lucru organizat si benefic pe termen lung.

Autor:  Lucia Mihailescu