Pizza napoletana nu se rezuma doar la folosirea ingredientelor potrivite, ci si la pregatirea cu grija a acesteia.
Iata cateva sfaturi pentru o pizza perfecta:
Ingrediente
Pentru aluat:
875 g faina
1-2 g drojdie
500 ml apa rece
25 g sare
Pentru sosul de tomate:
400 g rosii la conserva
un praf de sare
busuioc proaspat
Pentru topping:
parmezan ras
375 g mozzarella, taiata in cuburi mici
ulei de masline
4 frunze de busuioc
Pentru a face aluatul, pune faina intr-un bol pentru mixer si fa o gaura in mijloc. Dizolva drojdia in apa si vars-o in gaura formata.
Foloseste-ti mainile pentru a impinge faina in apa. Cand are consistenta unei creme, adauga sarea si amesteca pana se formeaza aluatul.
Framanta aluatul timp de 10-15 minute, lasa-l sa se odihneasca 10 minute, apoi framanta-l iar timp de 10 secunde.
Transforma-l intr-o bila si taie-l in bucati de 250 g. Lasa-le apoi sa se odihneasca pe o tava mare, la temperatura camerei, pentru cel putin 8 ore, desi de preferat ar fi 24.
Fa baza. Nu intinde aluatul pana la margine, deoarece nu se va mai forma acea crusta crocanta.
Ca sa incalzesti baza pizzei, deschide cuptorul la putere maxima si atunci cand este fierbinte incalzeste o tigaie mare in el.
Adauga o pizza in tigaie, fara ulei. Incalzeste pana fundul este rumenit, iar crusta s-a ridicat putin (intre 90 de secunde si 1 minut).
Intre timp, intinde un strat subtire de sos de tomate.
Presara parmezanul, apoi adauga mozzarella. Nu uita ca nu trebuie sa abuzezi de topping-uri!
Putin ulei de masline si cateva frunze de busuioc proaspat ajung. Daca vrei, poti adauga un carnat picant.
Pentru a incalzi restul, lasa pizza la cuptor pana se topeste branza, iar crusta se rumeneste si se ridica. Serveste-o calda.
Autor: Andreea Utza