Site coolinaria.ro

Cum asezonam mancarurile?


Cum asezonam mancarurile? De cele mai multe ori, cuvintele "asezoneaza dupa gust", pe care le gasim in majoritatea retetelor, ne induc in eroare.

Cata sare si cat piper trebuie sa punem pentru ca mancarea sa aiba un gust excelent?
Arunca o privire peste sfaturile ce urmeaza:

Cand se pune sarea in mancare?
Exista doua momente in care sa te gandesti la asezonare: inceputul si sfarsitul.
Pentru mancarurile care se gatesc incet, e bine sa pui sarea devreme, pentru a se amesteca in timp. Pentru restul, o poti lasa pe sfarsit.
Cand nu esti sigur daca mai ai nevoie de sare, gusta, apoi adauga putina sare in mostra pe care ai luat-o.
Daca are un gust mai bun cu sare, adauga in mancare. Daca nu, este gata pentru servit.

Ce ar trebui sa folosesc?
Daca nu ai o rasnita pentru piper, foloseste boabele mari, pe care le gasesti in supermarket. Poti folosi piper negru sau alb.
Pentru sare, e bine sa ai doua tipuri: sare de masa, pentru saramura sau pentru apa in care fierbi pastele și sare de mare.

Ce se intampla daca folosesc prea mult?
Singura metoda pentru a rezolva problema cu prea multa sare este sa diluezi preparatul.
Acest lucru poate fi complicat, daca nu prepari o supa.
Servind cu garnituri nesarate, vei reusi sa remediezi problema.

Rasnite pentru sare si piper DECORIX

Gandeste-te la ingredientele tale
Una dintre cele mai bune metode prin care sa afli daca mai ai nevoie sau nu de condimentare este sa te gandesti cat de sarat este fiecare ingredient.
Daca ai masline, capere sau bacon, mancarea ta e destul de sarata deja.

Gusta la temperatura camerei
Cu cat alimentele sunt mai reci, cu atat gustul este mai slab. Cel mai bine e sa gusti si sa condimentezi la temperatura camerei, daca este posibil.

Fii atent la preferintele oamenilor
Cei care mananca nesarat de obicei, o sa fie mult mai sensibili decat cei care sunt obisnuiti cu sarea.
Asezoneaza cat crezi ca e necesar, dar lasa sarea pe masa, pentru cei care vor mai multa.

Autor:  Andreea Utza