Cand nu stii ce sa mai gatesti ori nu ai chef, scoate niste fasole verde din congelator si pune-o in tigaie.
Pregatesti o masa pe cinste daca o servesti cu mujdei si mamaliguta fierbinte.
Pastaile verzi au mai multe beneficii pentru sanatate.
Printre altele,
sunt o sursa de: vitamine (A, C, K), potasiu, mangan, betacaroten, folati.
Selectie si depozitare
- cumpara / pastai tari, care sunt proaspete, iar nu vestede;
- nu lua pastai cu pete, mucegai ori care sunt altfel decat verzi;
- se tin in frigider, intr-o punga de plastic. Trebuie gatite cam in 5 zile.
Sfaturi de la gospodine
- sunt indicate pentru retetele cu prajire rapida;
- se fierb foarte usor si in cat mai putina apa posibila;
- cu cat sunt mai putine pastai in tigaie, cu atat se gatesc mai repede;
- sunt foarte bune cand le servesti cu unt topit, usturoi, cimbru, zeama de lamaie si seminte de pin;
- inainte sa le gatesti, rupe-le coditele;
- pastaile se gatesc la aburi cam in 18-22 de minute;
- daca vrei sa le bagi in congelator, opareste-le.
Pastai la cuptor
Pune pastaile cu 2 linguri de apa intr-un vas termorezistent si baga-l in cuptorul cu microunde, acoperit cu folie, pentru 8-10 minute. Dupa ce au fiert, amesteca-le cu supa-crema de ciuperci, presara peste ele firimituri de paine si ceapa frantuzeasca sotata si baga-le in cuptorul normal. Dupa 25-30 de minute, cand crusta e aurie, pot fi scoase si servite.
Pastai oparite
Pune o tigaie inalta cu apa la fiert. Cand da in clocot, adauga o lingura de sare si pastaile. Gateste-le 3-4 minute, apoi scurge-le si pune-le imediat in apa rece ca gheata. Dupa 3 minute trebuie scurse inca o data.
Pastai sotate
Incinge ulei de masline la temperatura medie spre inalta. Cand e suficient de fierbinte, pune pastaile si amesteca ocazional. Dupa 3-4 minute potriveste de piper si sare, amesteca inca o data, apoi ia tigaia de pe foc.
Salata de pastai verzi
Fierbe pastaile, apoi raceste-le si injumatateste-le. Pune-le intr-un bol si amesteca-le cu branza feta, ceapa si rosii. Separat pregateste un dressing din: piper, sare, otet si ulei. Toarna-l peste pastai, amesteca si serveste.
Autor: Alina Tibichi