Site coolinaria.ro

Cum servim masa: a la francaise sau a la russe


Cum servim masa: a la francaise sau a la russe 1. Servirea mesei "a la francaise", adica in stil frantuzesc, este obiceiul de a servi diferite feluri de mancare ale unei mese in acelasi timp.
Masa este impartita in trei: supa si peste, fripturi si desert.
Fiecare include mai multe feluri de mancare, din care oaspetele alege ceea ce doreste.
Masa este pregatita si asezata inainte ca oaspetii sa soseasca, iar chelnerii inlocuiesc imediat farfuriile goale, astfel incat pe masa sa fie intotdeauna mancare.

O forma a acestui stil se gaseste in restaurantele mai putin formale, in care familiile isi pot alege singure felurile de mancare pe care le doresc.
Acest tip de bufet este o variatie in care toata mancarea este disponibila, servita la temperatura corecta, intr-un alt loc decat masa, iar oaspetii se plimba cu tava in timp ce isi aleg alimentele. Un exemplu de astfel de loc sunt hotelurile cu mese incluse.
Totusi, alimentele nu pot fi servite toate odata si la temperatura corecta, decat daca numarul de chelneri il depaseste cu mult pe cel al oaspetilor.

2. Servirea "a la russe" presupune servirea separata a fiecarui fel de mancare.
Asezarea mesei este cea pe care o stim cu totii: farfuriile, tacamurile necesare, in afara de cele pentru desert, pahare pentru apa, vin si sampanie, servetelul impaturit si semnul cu numele invitatului.
In partea dreapta, dinspre exterior spre interior, tacamurile sunt urmatoarele: furculita pentru stridii, asezata in interiorul lingurii pentru supa, cutitul pentru peste, cutitul pentru carne si cutitul pentru salata (ori furculita).
In partea stanga gasim furculita pentru peste, furculita pentru carne si cea pentru salata sau fructe.

Oaspetii se asaza in fuctie de semnele cu numele lor si iau servetelul de pe farfurie, pe care il asaza in poala.
Servetelul se ridica doar dupa ce gazda l-a ridicat pe al sau. De asemenea, tot gazda este cea care mananca prima.
Pana inainte de desert, fiecare farfurie din care s-a terminat mancarea, este inlocuita cu una goala.
Atunci cand urmeaza desertul, totul este ridicat de pe masa, in afara de paharele de vin si apa.
Farfuria cu desertul are un servetel cu dantela, un bol peste acesta, o furculita si un cutit (in stanga si dreapta).

Autor:  Andreea Utza