Site coolinaria.ro

Dictionar de mancaruri nationale - Tari cu B


Dictionar de mancaruri nationale - Tari cu B Bahamas: Crack conch cu mazare si orez
Conch este un nume comun pentru mai multe tipuri de melci de mare. In Bahamas, acestia se prajesc, sau se adauga in salate.

Bahrain: Machboos
Numita si Kabsa, mancarea specifica din Bahrain este un mix de de orez, condimente, carne si legume.

Bangladesh: Orez cu peste
In Bangladesh, pestele preferat este Ilish, o specie inrudita cu heringul. Acesta se serveste cu garnitura de orez.

Barbados: Cou-Cou
Cou-cou este compus in principal din faina de porumb si bame. Deoarece ingredientele sunt ieftine, acest preparat a devenit comun pentru multi dintre locuitorii din istoria timpurie din Barbados.

Belarus: Draniki
Clatitele acestea contin cartofi, faina si oua, fiind deseori aromatizate cu ceapa sau usturoi si alte condimente. Clatitele din cartofi pot fi servite cu smantana, branza de vaci, dar exista si variantele dulci, precum sos de mere sau zahar.



Belgia: Moules-frites
Acest fel de mancare este compus din midii si cartofi prajiti, fiind foarte popular si in Franta, dar si in restul Europei.

Bermude: Bermuda fish chowder
Fish chowder este o supa de peste, considerata mancarea nationala a terioriului britanic de peste mari. Ingredientele sale de baza sunt pestele, rosiile si ceapa, asezonate cu rom negru si sos Sherry Pepper.

Bhutan: Ema datshi
Ema inseamna chili, iar datshi inseamna branza. Preparatul specific in Bhutan foloseste diferite soiuri de ardei iuti: chili verde, rosu sau alb, care pot fi uscate sau proaspete. Branza este home-made, de la caș de vacă sau de iaci.



Bolivia: Saltenas
Saltena este un tip de "empanada" (pateu). Acestea sunt produse de patiserie sarate, umplute cu carne de vita, porc sau pui, amestecate intr-un sos dulce sau picant, uneori continand si mazare, cartofi sau alte ingrediente.

Bosnia si Hertegovina: Bosnian pot, Cevapi
Bosnian pot este o specialitate culinara greu de definit, asemanatoare cu tocana, iar ingredientele sale principale sunt carnea si diverse legume - toate in bucati destul de mari.
Cevapi este un preparat la gratar din carne tocata, ca un fel de kebab. Se serveste cu ceapa tocata, smantana, branza de vaci, ardei rosu tocat si sare.

Botswana: Seswaa
Seswaa este un fel de mancare din carne de vita, capra sau miel. Se serveste deseori cu faina de porumb sau terci din faina de sorg.

Brazilia: Feijoada, Churrasco
Feijoada este o tocana de fasole cu carne de vita si porc. Aceasta se prepara cu boabe de fasole, incluzand si alte legume, precum rosii, morcovi si salata. Se serveste cu orez.
Churrasco se refera la carnea de vita sau carne la gratar. Un Churrascaria este un restaurant care serveste carne la gratar, oferind cat de mult poate clientul sa manance. Chelnerii se plimba cu felurile de mancare si taie carnea in farfuria clientului.



Brunei: Ambuyat
Ambuyat este derivat din interiorul palmierului sago. Este o substanta asemanatoare cu amidonul de tapioca. Se mananca cu o furculita din bambus, se ruleaza amidonul pe dintii furculitei, apoi se inmoaie in sos.

Bulgaria: Banitsa
Mancarea traditionala bulgareasca este un preparat facut la cuptor, din foi de patiserie cu branza si oua batute. Banitsa se serveste la micul dejun cu iaurt, spanac, lapte sau dovleac.

Burma: Mohinga
Aceasta mancare este o supa de peste cu taitei din orez. In orase, vanzatorii de pe strada si standurile de pe marginea soselelor vand zeci de feluri de mohinga. Acesta se mananca, de obicei, la micul dejun.

Autor:  Andreea Utza