Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit cu ceapa (2)


Sfaturi pentru gatit cu ceapa (2) In completarea articolului cu sfaturi pentru gatit cu ceapa, astazi va prezentam cateva trucuri ca sa nu lacrimam asa tare cand taiem ceapa, dar si cum se poate prepara cat mai sanatos.

Cum pregatim ceapa
Ceapa se taie in felii subtirele, pentru a fi gatita uniform si rapid.
Las-o sa stea cel putin 5 minute, pentru a beneficia de toate calitatile ei nutritive.

Multor oameni le este teama de procesul de taiere al cepei, din cauza lacrimilor. Substanta care cauzeaza lacrimarea este un gaz.
Desi s-a studiat la nivel genetic, acest gaz nu poate fi inlaturat fara a lua cu el o parte din beneficiile cepei.

Poti apela, totusi, la cateva trucuri anti-lacrimat:
- Foloseste un cutit foarte ascutit si taie ceapa mereu in picioare: astfel ochii tai vor fi cat mai departe posibil.
- Daca ai intr-adevar probleme cu lacrimatul, foloseste ochelari de protectie.
- Raceste ceapa pentru aproximativ o ora, inainte de taiere. Aceasta tactica poate incetini rata de productie a gazului.

Cel mai sanatos mod de a gati ceapa
Desi ceapa este folosita cu precadere in calitate de condiment, ne putem bucura de ea si pe post de garnitura sanatoasa. Pentru un gust deosebit, incearca un sote de ceapa la aburi. Iata cum:
Pune doua linguri de supa de pui sau legume la foc mediu, intr-o tigaie din otel inoxidabil. Cand supa devine aburinda, se adauga ceapa si se acopera timp de 3 minute. Dupa ce ridici capacul, adauga doua linguri de bulion si amesteca inca 4 minute. Incorporeaza sosul preferat si alte ingrediente la alegere (optional).

Cateva idei rapide de servire
- Combina ceapa tocata cu rosii, avocado si ardei iute pentru un guacamole ca la carte.
- Pentru a imbunatati un orez simplu, foloseste ceapa verde si seminte de susan.
- Un sote de ceapa tocata poate spori aroma oricarui fel de mancare de legume.
- Bucura-te de stilul clasic italian: felii de ceapa, rosii, mozzarella si ulei de masline.

Autor:  Andreea Utza