Site coolinaria.ro

Dictionar de mancaruri nationale - Tari cu C


Dictionar de mancaruri nationale - Tari cu C Cambodgia: Amok trey, Samlor Kako
Amok trey este un fel de mancare de peste cu curry. Este adesea consumat in timpul Festivalului Apei, care celebreaza inversarea raului Tonle Sap.
Somlar Kako este format din Kroeung, pasta de peste, carne de peste, de porc si legume.

Camerun: Ndole
Ndole este format dintr-o tocana de nuci, peste sau carne de vita. Acest fel de mancare poate contine, de asemenea, creveti.
Poate fi consumat cu orice, de la orez, la patlagina si bobolo, un fel de mancare din Camerun.

Canada: Macaroane cu branza, batoane Nanaimo, Poutine, Tarta cu unt
Macaroanele cu branza, numite si "mac and cheese", sunt preparate, evident, din macaroane fierte si branza, cel mai adesea Cheddar.
Batonul Nanaimo este un desert care nu necesita coacere si care consta dintr-o baza ca de napolitana, un strat de vanilie si glazura de ciocolata topita. Glazura poate diferi: de la menta la unt de arahide, cocos sau chiar mocha.
Poutine este un fel de mancare din Quebec, din cartofi prajiti acoperiti cu sos si bucati de branza.
Tarta cu unt are la baza unt, zahar, sirop si oua. Aceasta este coapta pana cand umplutura este semi-solida, iar varful crocant.

Capul Verde: Cachupa
Cachupa este o tocana din porumb, fasole si peste sau alta carne (carnati, vita, capra sau pui). Este o mancare consistenta, care se consuma chiar si la micul dejun.

Cehia: Svickova
Svickova este un muschi preparat cu legume (morcovi, radacina de patrunjel, telina si ceapa), condimentate cu piper negru, frunze de dafin, cimbru si smantana. Se serveste in general cu galuste de paine.



Chile: Empanada, Pastel de choclo
Empanada este o paine sau un produs de patiserie, copt sau prajit. Umplutura poate fi extrem de variata: carne, branza, legume sau fructe.
Pastel de choclo este un aliment pe baza de porumb dulce, umplut de obicei cu carne de vita, pui, stafide, masline negre, ceapa sau felii de ou fiert tare.

China: Rata Peking, taitei chinezesti (noodles), orez prajit, dumplings
Peking Duck este o mancare de rata celebra inca din epoca imperiala. Se serveste cu ceapa, castraveti si sos de fasole dulce, iar uneori cu ridichi murate.
Noodles sunt faimosii taitei chinezesti, care variaza in functie de regiunea unde sunt produsi, ingrediente, forma, latime si modul de preparare.
Orezul prajit este amestecat intr-un wok, cu oua, legume sau carne. Acesta se serveste uneori inainte de desert.
Dumplings sunt galustile coapte, din aluat. Ele sunt facute din faina si pot include carne, legume sau... pot fi dulci. Pot avea o umplutura sau se pot amesteca alte ingrediente in aluat.

Columbia: Ajiaco, Bandeja paisa
Ajiaco este o mancare traditionala columbiana facuta cu carne de pui, trei soiuri de cartofi si guascas, un condiment specific zonei. Bandeja Paisa contine o varietate de alimente: fasole rosie fiarta cu carne de porc, orez alb, carne tocata, oua prajite, patlagina, chorizo, Arepa, sos hogao, budinca neagra, avocado si lamaie.

Costa Rica: Gallo pinto
Gallo Pinto a fost adus in America Latina de catre sclavii africani care au migrat aici.
Numele inseamna cocos patat, venind de la aspectul colorat al orezului gatit cu fasole neagra sau rosie.

Cuba: Platillo Moros y Cristianos, Ropa vieja
Platillo Moros y Cristianos este considerata a fi versiunea cubaneza a orezului cu fasole, mancare servita adesea in Caraibe, statele din sudul Americii si Brazilia.

Autor:  Andreea Utza