Site coolinaria.ro

Dictionar de mancaruri nationale - Tari cu D-E


Dictionar de mancaruri nationale - Tari cu D-E Danemarca: Frikadeller, Wienerbrod
Frikadeller sunt galuste plate, cu carne tocata, prajite. Sunt deseori considerate versiunea daneza a chiftelelor, iar in anumite parti se servesc si in supa.
Wienerbrod se refera la produsele de patiserie, precum cornurile, care sunt realizate din aluaturi dospite, ce au o textura stratificata, asemanatoare unui foietaj.


Republica Dominicana: La Bandera, Sancocho
La Bandera este un fel de mancare ce contine orez, fasole rosie si carne (de vita, pui, porc sau peste).
Sancocho este o supa traditionala, de multe ori considerata chiar o tocana. De obicei este facuta din bucati mari de carne si legume servite intr-un bulion.

Ecuador: Encebollado, Fritada, Guatitas
Encebollado este o tocana de peste. Se serveste cu inele de ceapa rosie murata, dar si cu avocado copt. Se mananca la micul dejun, la pranz, sau pe post de gustare intre mese.
Fritada contine carne de porc, ca aliment principal. Aceasta este fiarta cu diverse mirodenii, apoi prajita in grasime. Se serveste, in general, cu cartofi sau porumb fiert, ceapa murata, rosii si banane coapte.
Guatitas este o tocana al carui ingredient principal sunt bucatile de stomac de vita. Burta este curatata de mai multe ori intr-o saramura cu lamaie, apoi gatita pentru o lunga perioada de timp. Exista si varianta vegetariana, in care burta este inlocuita cu gluten de grau.

Egipt: Ful medames, kushari, molokhia, falafel
Ful medames este un fel de mancare din piure de fasole fava, ulei vegetal si, optional: patrunjel tocat, ceapa, usturoi si suc de lamaie.
Kushari este alcatuit din orez, macaroane si linte amestecate, acoperite cu un sos de rosii si otet. Uneori se adauga ceapa prajita, suc de usturoi si un sos fierbinte.
Molokhia sunt frunzele unei specii de Corchorus, folosite drept leguma. Acestea sunt destul de amare, iar atunci cand sunt fierte rezulta un lichid gros. De obicei, se foloseste in supe sau tocane.
Falafelul este o chiftea din naut, fasole fava sau chiar ambele, prajita in ulei. Se serveste intr-o pita, ca intr-un buzunar. De asemenea, aceasta denumire se poate referi la un sandvis infasurat, ce contine, pe langa chifteaua de naut, salate, legume murate, sos iute si sosuri pe baza de tahini (pasta de susan).



El Salvador: Pupusa
Acest tip de mancare consta intr-o tortilla de porumb umpluta cu un amestec de branza, carne de porc si fasole.

Eritreea: Gored gored
O mancare foarte populara, Gored gored este facuta din carne de vita cruda, tocata.

Estonia: Verivorst
Verivorst este un tip de carnat in sange, din carne de porc si fulgi de ovaz. Se consuma rece sau preparat la gratar, prajit, copt si chiar fiert.

Etiopia: Wat, Injera
Wat este o tocana ce poate fi preparata din carne de pui, vita, miel, o varietate de legume, amestecuri de condimente si unt.
Injera este un tip de paine cu o textura unica, usor spongioasa.

Autor:  Andreea Utza