Site coolinaria.ro

Cum putem gati cartofii dulci?


Cum putem gati cartofii dulci? Daca obisnuiti sa cumparati cartofi dulci crescuti organic, puteti manca intregul tubercul, cu tot cu coaja.
Altfel, indepartati coaja, deoarece poate fi tratata cu vopsea sau ceara.

Cartoful dulce isi schimba culoarea la contactul cu aerul, de aceea ar trebui sa-i gatiti imediat dupa ce i-ati decojit.
Daca nu este posibil, pastrati cartofii intr-un vas acoperit complet cu apa, pana sunteti gata sa-i preparati.

Moduri sanatoase de a gati cartofii dulci
Din fericire, din punct de vedere nutritional, aveti un numar mare de optiuni.

Fierberea: consumul de cartofi dulci fierti si piure ridica nivelul de vitamina A la copii. De asemenea, spre deosebire de prajire sau coacere, fierberea are un impact mai mare asupra reglarii zaharului din sange.

Prajirea: Desi ne ferim in general sa prajim alimentele atunci cand avem in vedere o alimentatie sanatoasa, mai multe studii au demonstrat o mai buna absorbtie a beta-carotenului din cartofii dulci atunci cand sunt consumati impreuna cu alimente ce contin grasimi.

Desigur, cea mai sanatoasa metoda este gatitul la aburi, prin care puteti profita la maximum de beneficiile si aroma cartofilor dulci. De asemenea, nu veti mai pierde substantele nutritive solubile in apa, precum in cazul fierberii.
Umpleti partea de jos a unui vas cu 2 cm de apa. Pana ce apa ajunge la fierbere rapida, taiati cartofii felii. Lasati-i la aburi timp de 7 minute si amestecati cu dressing-ul preferat.



Cateva idei rapide
1. Piure cu banane, sirop de artar si scortisoara

Servind piureul cu un topping de nuci tocate, continutul de grasime din acestea va va ajuta sa obtineti o absorbtie optima de beta-caroten in cartofii dulci.

2. Cubulete de cartofi dulci, tofu si broccoli, la aburi
Se pot servi calde sau reci, alaturi de stafide, cu sos vinaigrette si curry. Inca o data, uleiul va ajuta in privinta beta-carotenului.

3. Cartofi dulci la cuptor
Deliciosi chiar si atunci cand sunt serviti reci, reprezinta o mancare foarte buna pe care o poti ambala si lua cu tine la serviciu.

Autor:  Andreea Utza