Site coolinaria.ro

Dictionar de mancaruri nationale - Tari cu F-G


Dictionar de mancaruri nationale - Tari cu F-G Finlanda: Mammi, Ren sote
Mammi
este format din apa, faina de secara, malt sub forma de pulbere, asezonate cu melasa, sare si pulbere de coaja de portocala.
Amestecul este lasat sa treaca printr-un proces lent de indulcire naturala, inainte de a fi copt.
Renul sote este probabil cel mai cunoscut fel de mancare in tarile nordice.
Carnea este taiata in felii subtiri, prajite in grasime, condimentate cu piper negru si sare, iar in cele din urma se adauga apa, smantana sau chiar bere.
Se serveste cu piure de cartofi sau merisoare.

Franta: Crepes, Pot-au-feu, Macaron, Bisque
Crepe este denumirea data de francezi unui tip de clatita foarte subtire, de obicei facuta din faina de grau.
Aceste clatite se pot servi simple, pudrate cu zahar, sau pot fi umplute cu o varietate de ingrediente savuroase.
Pot-au-feu este o tocana de vita. Aceasta este chintesenta bucatariei franceze, ce onoreaza si mesele celor bogati, dar si pe ale celor saraci.
Macaron este un produs de cofetarie pe baza de bezea dulce, facuta cu ou, zahar pudra, zahar tos, pudra de migdale si colorant alimentar.
Bisque este o supa cremoasa, condimentata, bazata pe un sos de crustacee. Se poate face din homari, crabi, creveti sau raci.

Gabon: Poulet Nyembwe
Nyembwe este un sos preparat din pericarpul (nu semintele) nucii de palmier.
Mancarurile cu acest sos includ adesea alune, sos de arahide sau unt de arahide. Se serveste in general cu carne de pui.

Georgia: Khachapuri, Khinkali
Khachapuri este un fel de paine umpluta cu branza. Painea dospita este lasata sa creasca si are diferite forme.
Umplutura contine branza, oua si alte ingrediente.
Khinkali contine carne condimentata (vita sau porc), ierburi (coriandru) si ceapa.
In loc de carne se pot folosi cartofi sau branza.

Germania: Currywurst, Doner kebab, Sauerbraten
Currywurst este un fel de mancare din carnati de porc prajiti, condimentati cu ketchup si serviti cu cartofi prajiti.
Doner kebab, mancare turceasca la origine, are in Germania o "cota de piata" impresionanta.
Acest fel de mancare contine carne rotisata si taiata apoi in fasii subtiri.
In versiunea de tip sandvis, carnea este servita cu rosii, ceapa, castraveti murati si chili.
Sauerbraten este o friptura marinata cu cateva zile inainte de a fi pregatita.
Pentru marinare se foloseste otet sau vin, apa, si diverse mirodenii.



Ghana: Fufu
Fufu este un aliment de baza preparat din faina de manioc, dar se poate folosi si faina de porumb sau gris.

Grecia: Fasolada, Musaca
Fasolada este o supa de fasole alba uscata, ulei de masline si ardei.
Aceasta se fierbe, cu alte legume, precum morcovi, ceapa, patrunjel, telina si frunze de dafin.
Musacaua greceasca contine vinete sau cartofi, si este un de mancare stratificat.
Se serveste de obicei calda, dar poate fi servita si la temperatura camerei sau chiar rece.

Guatemala: Fiambre
Fiambre se pregateste si se consuma anual de Ziua Mortilor.
Este o salata rece si contine peste 50 de ingrediente, printre care: carnati si mezeluri, porumb, ceapa, sfecla, branzeturi, masline si varza de Bruxelles.

Guyana: Pepperpot
Pepperpot se serveste de Craciun si alte evenimente speciale.
Este un fel de mancare de carne inabusita, aromata cu scortisoara, cassareep (un sos din radacina de manioc) si alte ingrediente de baza, precum ardeiul iute.

Autor:  Andreea Utza