Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit de la Hell's Kitchen - partea a II-a


Sfaturi pentru gatit de la Hell's Kitchen - partea a II-a Continuam seria de sfaturi pentru gatit preluate din emisiunea Hell's Kitchen (SUA) cu sfaturi pentru preparat sosuri, paste, oua si lactate:

Sosuri
- Sosurile la tigaie sunt rapide si delicioase si se fac in trei pasi simpli. Dupa ce ai facut legumele sote, adauga vinul preferat sau lichiorul. Lasa putin alcoolul apoi adauga o lingura jumatate de smantana. Cand obtii consistenta dorita, indeparteaza de langa caldura si amesteca cu unt.
- Sosul de rosii nu trebuie sa fie fiert sau preparat in vase de aluminiu. Tomatele reactioneaza cu metalul si vei obtine un gust acid. Daca se intampla acest lucru, adauga un cap de telina in sos in timp ce fierbe, pentru a filtra acidul.
- Daca obtii un sos prea picant, adauga putin zahar alb, pentru a mai echilibra gustul.
- Daca un sos are gustul slab, incearca sa adaugi un acid pentru a completa aroma. Nu turna in intregul sos, ci scoate putin in afara pentru a experimenta. Foloseste suc de lamaie, otet alb sau balsamic.
- Daca ai obtinut un sos prea gras, pune un cub de gheata. Aceasta va coagula grasimea pe care o veti putea scoate afara cu lingura.

Paste
- Nu pune pastele in apa rece dupa ce le-ai fiert. Scoate-le inainte cu 1-2 minute, scurge apa, adauga putin ulei si lasa-le sa se raceasca. Vei pastra amidonul din paste si vei ajuta sosul sa se lipeasca.
- Intotdeauna sa tii minte: chiar daca ai varsat apa, pastele inca se gatesc, chiar si in sosul adaugat ulterior. Deci, include si acest pas in timpul de pregatire, pentru a nu obtine niste paste uscate, fara savoare.
- Atunci cand fierbi pastele, nu uita sa adaugi sare in apa. Trebuie sa fie la fel de sarata ca apa de mare.



Oua si lactate
- Daca nu esti sigur cat de proaspete sunt ouale, pune-le in 10 cm de apa. Cele care raman pe fund sunt proaspete. Cele care se ridica, trebuie folosite in curand, iar cele care plutesc nu mai sunt proaspete.
- Ca sa decojesti perfect un ou, fa o gaura micuta in varf, inainte de a-l fierbe. Coaja se va scoate usor.
- Ai nevoie de lapte batut si nu ai? Foloseste o cana de iaurt simplu sau lapte si o lingura de suc de lamaie sau otet. Lasa acidul in lapte timp de 15 minute, inainte de a-l folosi.
- Daca vrei un ou fiert tare cu un galbenus galben puternic, scufunda-l in apa clocotinda pentru exact 14 minute. Daca-l lasi mai mult, vei obtine un galbenus verde sau gri.

Autor:  Andreea Utza