Site coolinaria.ro

Cum sa alegi si sa pastrezi ouale


Cum sa alegi si sa pastrezi ouale Exista multe optiuni atunci cand vine vorba de gama de oua disponibile, insa cum poti face intotdeauna alegerea potrivia?

Citeste sfaturile urmatoare pentru a fi sigur ca alegi doar cele mai bune oua pentru preparatele tale:

1. Alege organic.
Toate ouale ecologice certificate trebuie sa fie produse in conformitate cu standardele organice, care preciezeaza conditiile benefice pentru gaini.
Precizarea "in aer liber" nu spune nimic, atata timp cat ambalajul nu contine si acreditarea unei organizatii in care poti avea incredere.

2. Cauta pe cutie locul unde s-a stampilat data, pentru a cumpara oua proaspete.
Verifica daca toate ouale sunt intacte, daca gasesti unul spart, nu cumpara cartonul.

3. Coaja alba sau maro?
Nu exista nicio diferenta nutritionala intre cele doua tipuri. Difera doar gaina care l-a produs.
E posibil ca gainile care produc oua maro sa fie mai greu de intretinut sau, pur si simplu, producatorii stiu ca majoritatea oamenilor cred ca aceste oua sunt mai bune, deci vor plati mai mult pentru ele. In orice caz, nu platesti decat culoarea.



4. Categoria.
Exista trei categorii diferite: AA, A si B.
Categoria A se vinde de obicei in supermarket-uri. Diferenta sta in calitatea interiorului si exteriorului oului, insa nu sunt prea multe diferente in ceea ce priveste gustul sau valoarea nutritiva.
Categoria B se vinde in restaurante si patiserii.

5. Foloseste ouale crude in timp de 3-5 saptamani.
Ouale fierte tari pot fi pastrate la frigider pentru o saptamana.
Nu tine albusurile si galbenusurile mai mult de 4 zile in frigider.
Ai grija sa nu tii ouale, inclusiv cele de Paste, mai mult de 2 ore in afara frigiderului.

6. Un ou proaspat va avea un albus gros care nu se intinde prea mult si un galbenus care isi mentine forma.

7. Verifica daca ouale sunt proaspete: scufunda-le in apa rece.
Daca oul se scufunda si ramane pe fundul vasului este proaspat. Daca se scufunda si apoi se ridica putin, este inca bun pentru consum. Insa, daca oul pluteste la suprafata, trebuie aruncat.

8. Ouale nu se ingheata in coaja.
Bate albusurile impreuna cu galbenusurile si abia apoi pune-le la congelator, unde le poti pastra... un an de zile!

9. Nu spala ouale.
Daca ele respecta standardele organice, au fost deja spalate si dezinfectate cu detergent special. Apoi, au fost imbracate intr-un ulei mineral natural, pentru a fi protejate.

10. Ouale pot fi gatite in multe feluri: omlete, jumari, fierte sau in diferite preparate.
Acestea trebuie gatite pana cand galbenusurile sunt tari. Ouale jumari sau omleta nu trebuie sa fie apoase.

Autor:  Andreea Utza