Site coolinaria.ro

Dictionar de mancaruri nationale - Tari cu H-I


Dictionar de mancaruri nationale - Tari cu H-I Honduras: Baleada, Carne Asada, Supa de scoici
Baleada este o tortilla din faina de grau, destul de groasa, impaturita in jumatate si umpluta cu piure din fasole prajita. Se pot adauga diferite ingrediente, precum branza, omleta, mezeluri, patlagina, sos iute, avocado, carne de pui sau porc, rosii, ceapa sau ardei.
Carne asada este facuta din carne de vita subtire, marinata. Se poate servi ca fel principal sau ca ingredient in alte mancaruri. Se serveste cu guacamole, ceapa la gratar, frijoles Charros, orez, tortilla si salsa proaspata.

Islanda: Hakarl, Porramatur
Hakarl este facut din rechin, ce a fost supus unui proces ce fermentatie si atarnat la uscat pentru patru sau cinci luni.
Porramatur este o selectie de mancaruri islandeze, ce consta in principal din carne si produse de peste, servite cu o paine de secara densa, unt si brennivin (snaps islandez).

Indonezia: Tumpeng Sate, Soto, Nasi goreng
Tumpeng este o mancare de orez in forma de con cu garnitura, legume sau carne. Orezul poate fi orez fiert simplu, orez uduk (cu lapte de cocos) sau orez galben (colorat folosind curcuma).
Sate este un fel de mancare de carne condimentata, servita cu un sos. Aceasta poate contine felii de carne de pui, capra, oaie, vita, porc, peste sau tofu. Versiunea autentica foloseste frigarui din palmier, insa se pot folosi si cele din bambus.
Soto este o supa traditionala din bulion, carne si legume. Multe supe traditionale sunt numite Soto.
Nasi goreng inseamna orez prajit si se poate referi pur si simplu la orez prefiert prajit, condimentat cu sos de soia dulce, usturoi, ardei iute, dar si alte ingrediente precum ou, carne de pui si creveti.

Iran: Chelo kabab, Ghormeh sabzi
Chelo kabab contine orez basmati aburit sau orez persan, si kabab. Se serveste cu rosii la gratar si unt.
Ghormeh contine un amestec de ierburi sotate, in special patrunjel, praz sau ceapa verde, coriandru. Acesta este fiert cu boabe de fasole sau mazare, ceapa galbena sau rosie si asezonata folosind curcuma.

Irak: Samak masgouf
Masgouf este, de fapt, crap la gratar, asezonat.



Irlanda: Colcannon, Tocana irlandeza
Colcannon se face in mod traditional din piure de cartofi si varza, cu lapte sau smantana, sare si piper. Piureul contine si alte ingrediente, precum praz, ceapa si arpagic.

Israel: Hummus, Falafel, Salata israeliana
Hummus este un piure din naut fiert, amestecat cu tahini, ulei de masline, suc de lamaie, sare si usturoi.
Falafelul este o chifteluta prajita in ulei, facuta din naut, fasole fava sau ambele. Aceste chiftele sunt acoperite cu salate, legume murate, sos iute si sosuri pe baza de tahini si se servesc deseori intr-o pita.
Salata israeliana este o salata din rosii tocate fin si castravete.

Italia: Pasta, Polenta, Pizza
Pastele italiene sunt facute din aluat nedospit din faina de grau dur, amestecat cu apa si transformat in diferite forme. Pastele proaspete contin si oua.
Polenta (mamaliga italiana) este un malai fiert intr-un terci de cereale si se consuma copt, prajit sau la gratar.
Pizza nu mai necesita vreo introducere, dar daca e sa o definim totusi, am putea-o descrie ca fiind o paine plata, coapta, acoperita cu bulion, branza si diferite toppinguri.

Autor:  Andreea Utza