Site coolinaria.ro

Dovlecii: cum ii alegem si gatim


Dovlecii: cum ii alegem si gatim Invata cum sa cumperi, sa depozitezi, sa pregatesti si sa gatesti dovlecii de toamna.

Si... pregateste-te sa-i folosesti in retete delicioase de placinte si prajituri.

Cum sa-i alegi:
- Cumpara dovleci tari, viu colorati, fara lovituri sau zgarieturi.
- Dovlecii mici au o aroma dulce si bogata.
- Exista dovleci la conserva, care sunt consistenti si de calitate, si pot fi folositi pentru umplutura placintei.

Cum sa-i depozitezi: Intr-un loc racoros, uscat, nu mai mult de o luna.

Cum sa-i pregatesti: Taie dovleacul pe jumatate sau sfert, scoate semintele si partile atoase. Taie apoi in bucati mari.

Cum sa-i gatesti:
Ca sa-i gatesti la aburi, fierbe putina apa la foc mare, adauca bucatile de dovleac si lasa sa fiarba.
Redu focul la mediu, acopera si lasa pana se inmoaie dovleacul, aproximativ 30 de minute. Usuca, raceste si decojeste.
Daca vrei, poti amesteca cu unt, zahar brun si scortisoara.
Daca vrei sa faci o umplutura, amesteca intr-un blender. Nu adauga alte ingrediente.

Sfaturi:
1. Foloseste dovleacul intreg

Pentru un aer festiv, serveste supa in boluri facute din dovleci.
Taie capacul catorva dovleci mici, scoate semintele si curata interiorul.
Spala cu apa calda, pune-i pe o foaie de copt si lasa-i la cuptor pentru 20-30 de minute, pana sunt fierbinti (pentru a tine supa calda).
Toarna supa si serveste.



2. Pastreaza dovlecii mari pentru Halloween
Pentru gatit, alege dovleci mici si dulci, iar pe cei mari pastreaza-i pentru Halloween.
Varietatile mici sunt mai dulci, mai carnoase si mai putin apoase.

3. Alege conserve doar cu dovleac
Pentru foarte multe preparate, piureul de dovleac la conserva este la fel de bun sau chiar mai bun decat cel proaspat.
Alege conserve fara alte ingrediente adaugate, doar dovleac pur.

4. Alege semintele potrivite
Cand o reteta cere seminte de dovleac, in general se refera la cele verzi, pe care le gasim in supermarket si in magazinele naturiste.

Autor:  Andreea Utza