Site coolinaria.ro

Dieta in hepatita cronica


Dieta in hepatita cronica Cel mai important aspect in terapia afectiunilor ficatului il reprezinta alimentatia. Odata diagnosticat cu hepatita cronica, bolnavul trebuie sa apeleze la sfatul unui nutritionist care sa-i faca un program alimentar din care sa excluda toate acele produse care ar putea determina aparitia unor complicatii ale bolii.

Ficatul se trateaza de cele mai multe ori prin dieta, prin evitarea efortului fizic excesiv si prin reducerea stresului.

Cele mai periculoase produse pentru un bolnav de hepatita cronica sunt bauturile alcolice, care pot favoriza aparitia cirozei hepatice, boala ce poate fi fatala. in caz de forma severa de hepatita, bolnavul trebuie sa apeleze la spitalizare periodica in care sa aiba parte de repaus total pentru 12-14 ore pe zi.

Regimul in caz de hepatita cronica este bogat in proteine, cu rol esential in construirea si mentinerea masei musculare. Se recomanda de asemenea sa se actioneze in asa fel incat sa nu se realizeze un surplus de fier in organism (ficatul jucand un rol esential in metabolismul fierului), care se poate acumula excesiv, in acest caz, in ficat, sange si alte organe.

Voi incheia prin a prezenta o lista de alimente care trebuie evitate de catre bolnavii de hepatita cronica, pentru a avea o imagine cat mai clara despre ce poate fi inclus si ce trebuie exclus din alimentatia unei persoane cu o astfel de afectiune.

Asadar a se evita: alimentele vechi si conservate, carnea de porc si carnea grasa in general, afumaturile, mezelurile, prajelile, branzeturile fermentate, pestele gras, icrele, mancarurile picante, cafeaua, fructele de mare, nucile, alunele, migdalele, avocado, smochinele, curmalele, untul de arahide, castravetii, guliile, varza, vinetele, ceapa, usturoiul, muraturile, ouale prajite, maioneza, prajiturile cu unt sau cu multe oua, ciocolata, inghetata, alcoolul, bauturile foarte reci, piper, ardei iute, hrean, mustar.

Autor:  Raluca Alupoaie