Site coolinaria.ro

Creatina, o minune pentru sportivi


Creatina, o minune pentru sportivi Ati auzit probabil de creatina, mai ales daca faceti sport sau aveti prieteni sportivi. Creatina este un supliment nutritiv care este folosit pentru a ajuta organismul sa faca fata cu succes la antrenamentele solicitante. Dar, aceasta substanta se gaseste si in mod natural in corpul uman, in special in muschii scheletici. Denumita stiintific acid metil guanidin-acetic, creatina contine trei aminoacizi: arginina, glicina si metionina, care sunt combinati de catre ficat pentru a forma creatina. Putem aduce un aport de creatina in corp si prin consumul de carne si peste.

Cantitatea de creatina din organism este diferita de la un individ la altul, depinzand de greutatea corpului si masa musculara (o persoana de 70kg are 120g de creatina in corp). 95-98% din cantitatea de creatina se depoziteaza in muschi iar restul in sange, creier, inima.

Creatina este o sursa de energie, care sustine activitatea musculara, are rol in cresterea in volum a muschilor, diminueaza cantitatea de acid lactic din muschi (acidul lactic da senzatia de arsura in caz de efort prelungit), stimuleaza sinteza proteinelor si favorizeaza economisirea lor, favorizeaza productia hormonului de crestere, scade nivelul colesterolului rau si a trigliceridelor.

Se poate concluziona usor in legatura cu avantajele folosirii creatinei ca supliment pentru cei care desfasoara activitati sportive solicitante si prelungite. Cit priveste dezavantajele, se pare ca acestea sunt minime daca nu se exagereaza, daca se respecta indicatiile si dozele. Apar totusi unele efecte adverse dar de scurta durata si de intensitate redusa: dureri de stomac, tulburari digestive, crampe musculare, deshidratare. in caz de „supradoza” se poate ajunge la afectiuni severe la nivelul rinichilor.

Creatina se foloseste ca ajutor si nu ca „producator de muschi”. Asa ca activitatea fizica este obligatorie. De asemenea, pentru a obtine efectul scontat se recomanda renuntarea la consumul de cafea si alcool.

Doza recomandata pentru primele 5-7 zile de solicitare intensa este de 15-20g inainte de antrenament, pentru ca ulterior sa se ingereze maxim 5-10g inainte de antrenament. Fie ca este sub forma de praf, capsule sau sirop, creatina trebuie insotita de o cantitate generoasa de apa.

Autor:  Raluca Alupoaie