Site coolinaria.ro

Cum sa faci orezul perfect


Cum sa faci orezul perfect Este o sarcina de baza in bucatarie, dar care inca poate fi luata prea putin in serios.

Nu este imposibil sa obtii un orez perfect, ai nevoie doar de cateva secrete: o cantitate corecta de apa, caldura usoara, o oala potrivita si timp de odihna.

Clateste si lasa la inmuiat
Clateste orezul de cateva ori, in apa rece. Sunt doua motive pentru acest lucru: unele sortimente contin talc, iar amidonul continut in orez il poate face lipicios.
Pentru retetele obisnuite, poti obtine rezultate bune fara a-ti inmuia orezul. Daca folosesti orez mai vechi, inmoaie-l pentru 30 de minute. Este traditional si pentru orezul basmati, deoarece ajuta boabele sa se intinda la maximum. In orice caz, asigura-te ca l-ai scurs bine.

O metoda simpla
Sunt multe metode pentru a gati orezul, dar cea mai buna este a absorbtiei: orezul este gatit intr-o cantitate masurata de apa, astfel incat atunci cand este gata, apa a fost absorbita. In timp ce nivelul apei scade, aburul ajuta la terminarea gatirii.
Cheia acestei metode este sa stii de cata apa ai nevoie. Ca o regula generala, foloseste o cana – o cana jumatate pentru fiecare cana de orez alb cu bob lung. Va fi nevoie sa experimentezi putin pentru a-ti da seama ce cantitate preferi. Orezul brun are nevoie de mai multa apa, iar sortimentele cu bob scurt de mai putina. Tine minte: cu cat pui mai multa apa, cu atat vei obtine un orez moale si lipicios.

Timpul de odihna
Dupa aproximativ 12 minute, lichidul ar trebui sa fie absorbit si orezul gata. Daca-l servesti acum, vei observa ca stratul de deasupra este mai uscat si mai pufos decat cel de dedesubt, care poate fi umed si fragil. Ai nevoie de rabdare. Ia orezul de pe foc, fara sa ridici capacul si mai lasa-l cel putin 5 minute si cel mult 30. Vei obtine o textura uniforma.

Autor:  Andreea Utza