Site coolinaria.ro

Cum sa faci pastele perfecte


Cum sa faci pastele perfecte Mancarurile cu paste pot fi minunate: usoare, foarte aromate, dar si dense sau lipite – un dezastru.
Iti poti imbunatati reteta de paste, fie ca e vorba de lasagna la cuptor, o salata de paste sau spaghete cu pesto.

Atunci cand pui pastele intr-o oala cu apa clocotinda, amidonul se umfla la maximum.
Pentru o perioada scurta, suprafata pastelor este lipicioasa, ajungand intr-un final la consistenta pe care o stim cu totii...

Amesteca la inceput
Multe retete de paste incep astfel: fierbe o oala mare cu apa. Chiar ai nevoie de atat de multa apa? Daca faci putine paste, nu, dar o cantitate generoasa de apa este necesara din mai multe motive: sunt mai usor de scufundat pastele si se reduce senzatia de paste lipicioase.
Ca sa previi lipirea pastelor, amesteca in primele minute ale pregatirii. Atunci este momentul crucial cand suprafata acestora este plina de amidon lipicios. Daca nu amesteci, se vor lipi si, practic, se vor prepara impreuna.

Adauga sare, nu ulei
Probabil ai auzit ca poti scapa de pastele lipicioase punand ulei in apa. Desi functioneaza in acest sens, pretul este mult mai mare: pastele gatite in apa uleioasa devin si ele uleioase, iar ca rezultat, sosul nu se va mai lipi de acestea.
Daca adaugi ulei, vei opri apa din a da pe afara, dar acest lucru il poti obtine si folosind o oala mai mare. E o solutie mult mai buna decat sa sacrifici savoarea pastelor.



Apa sarata pentru aroma
O cantitate generoasa de sare in apa va asezona pastele intern, deoarece vor absorbi lichidul si se vor umfla. Preparatul va avea nevoie de mai putina sare apoi. Pentru o aroma mai interesanta, adauga intr-o oala cu apa clocotita 1-2 linguri de apa de mare (daca ai la indemana, desigur).

Pastele fierbinti absorb mai mult sos
Alaturi de pastele excelente sta un sos minunat. Si nu doar savoarea este cea care conteaza, ci cand si cum este acesta combinat cu pastele.
Amesteca pastele fierbinti cu sosul fierbinte repede. Nu mai clati pastele, astfel vor absorbi sosul si aromele din acesta. Odata ce se racesc, amidonul umflat se cristalizeaza si devine insolubil, de aceea te poti trezi cu paste fara gust. Asadar,nu amana. In momentul in care pastele sunt gata, adauga sosul, preparat anterior, ca sa fie si el fierbinte.

Autor:  Andreea Utza