Site coolinaria.ro

Dieta Kousmine


Dieta Kousmine Medicul pediatru Catherine Kousmine a lansat in lumea nutritionala o dieta care ii poarta numele si care are menirea nu numai de a garanta o silueta ca la carte ci o bunastare generala. Principiul de baza al dietei este cumpatarea in toate si ideea ca, daca suntem rationali si moderati in tot ceea ce facem, avem sanse crescute de a avea o viata lunga si sanatoasa pastrandu-ne in acelasi timp si frumusetea.

Dieta Kousmine include: o dieta echilibrata, utilizarea integratorilor alimentari (acid linoleic, acid lipoic, coenzima Q10), o buna igiena intestinala si echilibrarea aciditatii in organism.

Se recomanda consumul de cereale, fructe si legume crude si se renunta pe cat posibil la carne, agreandu-se doar carnea alba si pestele. Toata alimentatia este redefinita cu scopul de a elimina toxinele si a reduce radicalii liberi.

Propaganda pentru o nutritie echilibrata este dublata de promovarea obiceiurilor bune (sport, yoga, relaxare, activitati intelectuale) si renuntarea la tot ceea ce este nociv (alcool, tutun, exces de cafea, alimente nesanatoase). Trebuie sa uitam de asemenea la preparatele din carne din comert, ciocolata, prajeli, piper.

Adoptarea unei astfel de diete se face numai dupa consult medical si sub supravegherea medicului, pentru ca o schimbare atat de drastica in alimentatie poate avea efecte adverse de tipul balonarilor, gazelor intestinale, gretei.

La modul concret dieta Kousmine consta in reducerea grasimilor saturate si a lactalelor (cu exceptia iaurtului si laptelui degresat) din alimentatie, inlocuirea uleiului de floarea soarelui cu ulei de masline presat la rece, consumarea obligatorie la micul dejun a unei mese compuse din fructe si iaurt sau tofu, includerea legumelor crude si fierte ca baza a meselor de fiecare zi precum si a cerealelor integrale, in mod progresiv.

Este vorba, asadar, de o redefinire a alimentatiei zilnice, de o schimbare a preferintelor, de o reorganizare a sistemului de valori, care va prezenta in varful piramidei sale un nou principiu: sanatate si longevitate mai presus de placeri daunatoare.

Autor:  Raluca Alupoaie