Site coolinaria.ro

Secretele prajiturilor perfecte


Secretele prajiturilor perfecte Daca toate masuratorile si amestecurile de care ai nevoie atunci cand faci o prajitura nu-ti sunt deloc pe plac, continua sa citesti.

Cu aceste 8 secrete, nu numai ca vei cuceri orice prajitura, dar te vei si distra gatind:

1. Rezultatele bune incep in bolul de amestecat
O prajitura este un experiment chimic: o serie de ingrediente amestecate intr-o anumita ordine ca sa dea diverse reactii si efecte.
Prajiturile cu unt trebuie sa fie fine si umede, deci amesteca intai grasimile cu zaharul si ouale, apoi adauga incet ingredientele usoare, alternand cu lapte normal sau batut.
Prajiturile aerate au la baza oua batute pana devin voluminoase si elastice.
Deci, orice prajitua ai face, urmeaza reteta cu atentie. Ordinea si metoda chiar conteaza!

2. Cunoaste-ti cuptorul
Ca sa eviti obtinerea unei prajituri nefacute sau arse, foloseste un termometru pentru cuptor.
Coace prajiturile in mijloc, nici prea departe, nici prea aproape de flacara.
Inchide usor usa cuptorului, pentru a nu scoate bulele de aer din aluat, altfel prajitura se va lasa!

3. Alege tava potrivita
Reteta ta are nevoie de o tava mai mare decat cea in care voiai sa gatesti. Ce e de facut? Nu prea e loc de intors, fa rost de o tava mai mare!
Marimea este specificata in retete deoarece o prajitura isi poate mari volumul pana la 100% in timpul coacerii. Daca ai o tava prea mica, poate da pe dinafara.

4. Foloseste faina potrivita
Diversele feluri de faina contin procente variate de proteine - mai multe proteine, mai mult gluten.
Faina pentru prajituri are cele mai putine proteine si e potrivita pentru prajituri usoare.
Faina de paine este mai bogata in proteine si se foloseste la aluaturi mai dense.



5. Cantareste faina, nu o masura
Daca nu ai un cantar de bucatarie, poate e timpul sa faci rost de unul. Cantaritul este cea mai buna metoda de a masura faina.
In functie de cat de compacta e faina intr-o cana de masurat, te poti trezi chiar cu dublul cantitatii necesare.

6. Lasa prajitura sa se raceasca
Raceste prajiturile in cuptor pentru aproximativ 20 de minute, abia apoi scoate-le din tava.
Odata ce s-au racit, pune o farfurie deasupra, intoarce tava si scutur-o usor pentru a desprinde blatul.

7. Glazureaza ca un profesionist
Pune un strop de glazura in mijlocul farfuriei si asaza primul strat al prajiturii. Astfel, acesta nu se va misca in timp ce tu lucrezi.
Foloseste o spatula pentru intinde crema pe primul blat, adauga-l pe urmatorul, apoi imbraca tot tortul intr-un strat fin de glazura. Lasa la frigider pentru 15 minute, apoi termina de glazurat.

8. Fondant sau nu?
Fondantul rulat, care acopera torturile elaborate de nunta sau din competitiile tv, este o combinatie de gelatina, glicerina si zahar. Nu are gust foarte bun, totusi.
Fondantul turnat este un sirop de zahar care e folosit in bomboane.

Autor:  Andreea Utza