Site coolinaria.ro

Cum sa adopti o dieta vegetariana?


Cum sa adopti o dieta vegetariana? Exista vegetarieni care adopta acest adevarat stil de viata din convingeri interioare si exista vegetarieni care opteaza pentru o dieta fara carne din motive de sanatate sau convinsi de catre prietenii apropiati, ei insisi practicanti ai vegetarianismului. Oricum ar sta lucrurile atunci cand te decizi sa adopti o dieta de tip vegetarian trebuie luate serios in considerare anumite aspecte fara de care trecerea la dieta fara produse animale nu va fi decat un moft temporar si nu o hotarare care sa iti schimbe tot restul vietii.

De la bun inceput, analizand aceasta optiune, vei descoperi ca nu e nici pe departe vorba de o dieta mai convenabila sau mai ieftina ci dimpotriva atat in plan financiar cat si mental vei avea de facut eforturi suplimentare, cel putin in prima faza a adoptarii unui asemenea regim alimentar. Mai tarziu, gratie discutiilor cu alti vegetarieni si recomandarilor acestora vei putea sa respiri ceva mai usor, dar in faza initiala lucrurile nu par a sta deloc roz. Ceea ce te poate totusi convinge sa persisti in hotararea luata va fi mereu dorinta de eliberare de sub tirania stomacului si puterea de a schimba prin tine insuti un stil de viata nesanatos si daunator altor specii din lumea animala intr-unul lejer, unde poti sa servesti mesele zilnice fara strangerea inevitabila de inima la gandul purcelului sacrificat pentru poftele tale culinare sau a bietei gainuse ucise doar de dragul unei supe mai consistente cu carne de pasare.

Multe persoane rad doar la auzul unor asemenea "ineptii" insa adevarul este ca acestia incearca sa se protejeze din punct de vedere psihic prin ras reusind sa alunge senzatia de vina si, implicit, obligativitatea adoptarii unui regim alimentar mai uman si, de ce nu, mai sanatos. Vegetarienii sunt destul de des luati peste picior si alaturati rumegatoarelor, dar ei nu se vor supara ci vor incerca sa treaca senini peste aceste insulte. Pentru un incepator insa poate fi mai dificil sa faca fata acuzelor sau dispretului si de aceea este bine, chiar daca nu suntem vegetarieni, sa intelegem acest lucru si sa incercam sa ne purtam civilizat atunci cand situatia o impune. Sigur, daca adeptul vegetarianismului va fi el acela care sa vocifereze vehement si sa arunce cu acuze in stanga si in dreapta atunci nu te vei putea abtine sa nu ii raspunzi, dar de obicei situatia sta invers.

Dietele de tip vegetarian pot fi mai stricte sau mai permisive in functie si de starea de sanatate a celui care le practica si de varsta acestuia precum si de metabolismul destul de diferit de la caz la caz. unii practicanti ai vegetarianismului vor accepta si consumul de produse de origine animala precum sunt ouale, branza si lactatele. Altii insa vor incerca sa le elimine complet si pe acestea, dar in cazul lor nu trebuie uitat ca de obicei ei se bazeaza pe o sanatate de invidiat si pe un ritm de viata adecvat unei asemenea diete severe. Nu putine sunt si situatiile cand, la recomandarile exprese ale medicului, se pot administra fie vitamine si minerale ca suplimente alimentare, fie chiar introduse in dieta zilnica anumite produse care sa aduca un aport util de proteine.

Adoptarea unei diete vegetariene va fi deci intotdeauna o alegere personala, dar si ghidata de factori rationali precum o analiza completa a starii de sanatate la momentul inceperii acestei diete, o raportare justa la propria putere de vointa si determinare precum si consultarea prealabila a medicului de familie care isi va putea da aprobarea facand si anumite recomandari care sa preintampine orice viitor dezechilibru alimentar. Stilul de viata vegetarian nu este pentru oricine, dar ne putem apropia cu totii de acest mod de a trai si il putem intelege adoptand uneori diete de scurta durata pentru detoxifierea organismului sau eliminand temporar carnea si alte produse animale din dieta noastra de sezon. Chiar si in acest mod vom reusi sa percepem la prima mana avantajele unui astfel stil de viata si sa speram ca intr-un viitor oarecare cu totii ne vom putea apropia mai usor de ceea ce pare a fi alegerea optima pentru specia noastra din punct de vedere alimentar.

Autor:  Lucia Mihailescu