Site coolinaria.ro

Invata sa citesti etichetele produselor


Invata sa citesti etichetele produselor Cu atat de multe produse pe rafturile supermarketurilor, iti poate lua ore intregi sa descifrezi informatiile nutritionale de pe etichete.

Iata cum sa decodifici mai usor etichetele si cum sa faci alegeri sanatoase:

1. Numarul de portii
Numarul de calorii e cel mai important atunci cand incerci sa slabesti, dar pe majoritatea ambalajelor este trecut numarul de calorii per portie sau per 100 de grame. Daca planuiesti sa consumi intreg pachetul, va trebui sa calculezi.

2. Grasimile trans
Limita de grasimi trans recomandata este de mai putin de 2 grame pe zi. Problema este ca etichetele pot pune 0 grasimi pe eticheta, atunci cand alimentele contin mai putin de 0,5 grame. Daca mananci multe astfel de produse, poti depasi limita. Ca sa faci alegeri intelepte, alege produse care nu contin uleiuri partial hidrogenate si nici multe grasimi saturate.

3. Concentreaza-te pe fibre
Fibrele sunt adaugate in multe produse, precum iaurtul, granola sau chiar biscuiti. Da, trebuie sa alegi produsele cu cele mai multe fibre (3 grame sau mai mult), dar cele mai bune surse sunt, totusi, fasolea, fructele si legumele, ovazul si cerealele integrale. Alege alimente proaspete, care sunt bogate in fibre in mod natural si nu au nevoie de etichete.

4. Imunitatea
Poate ai observat ca multe produse sustin ca mentin sanatos sistemul imunitar. Sigur, cu totii vrem un sistem imunitar puternic ca sa putem lupta cu bolile, insa exista putine studii care sa ateste ca mancarea aduce beneficii sistemului imunitar.

5. Nutrienti "rai"
La fel ca in cazul grasimilor trans, grasimile saturate, colesterolul sau sodiul trebuie evitate pe cat posibil. Citeste cu atentie ambalajele pentru a te asigura ca nu consumi cantitati prea mari. Sodiul poate creste riscul unor boli precum cele ale inimii, diferite tipuri de cancer sau hipertensiune.

6. Nutrienti buni
Majoritatea oamenilor nu consuma destule vitamine A, C, calciu si fier in dietele lor. Consumand destui nutrienti buni, iti poti imbunatati sanatatea si reduci riscul bolilor. Cauta pe ambalaje cantitatile de vitamine, calciu si fier. Nu uita, totusi, ca aceste substante se gasesc in stare naturala in fructe, legume si cereale.

Autor:  Andreea Utza