Site coolinaria.ro

Alimentele cu cel mai mare continut de zahar


Alimentele cu cel mai mare continut de zahar De la bauturi carbogazoase, ciocolata si ketchup, pana la bere, iaurt si supe, toate acestea contin zahar ascuns.

Acesta poarta denumiri precum: dextroza, fructoza, glucoza, miere, isoglucoza, maltoza, sucroza, melasa.

Iata care sunt alimentele pe care trebuie sa le reduci, atat la dieta, cat si pentru un stil de viata mai sanatos:

Dulciurile
Suna destul de logic. Majoritatea zaharului din dieta se gaseste in dulciuri, precum ciocolata, gemuri sau bomboane. Exista optiuni cu mult mai putin zahar, precum fructele. In loc sa mananci o punga intreaga de bomboane alege o banana.
De asemenea, micsoreaza portiile cat de mult porti, mai ales cand vine vorba de ciocolata. Cu cat mai putina, cu atat mai bine. Incearca ciocolata cu peste 70% cacao, deoarece contine mult mai putin zahar decat cea cu lapte.

Bauturile non-alcoolice
Poate ca e surprinzator, insa aproape un sfert din consumul din zahar vine din bauturile non-alcoolice, precum sucurile. Majoritatea bauturilor carbogazoase contin zahar rafinat, apa si cateva arome.
Sucurile de fructe sunt interesante, deoarece chiar si sucul facut din 100% fructe, este bogat in zaharuri pe care trebuie sa le reducem. Aceasta se datoreaza faptului ca procesul de transformare a fructelor in suc elibereaza zaharul din acestea, insemnand ca ne poate afecta chiar si dantura.
E mult mai bine sa mananci fructele intregi, insa si sucul contine vitamine si minerale, deci un pahar de suc de fructe se pune drept cinci fructe, chiar daca bei mai multe pahare. Cel mai bine este sa-l consumi in timpul unei mese.

Biscuiti, cereale si chifle
In timp ce produsele bazate pe cereale integrale sunt parte a unei diete echilibrate, variantele bogate in zahar si grasimi sunt de evitat. Pentru micul dejun, nu e nevoie sa mananci biscuiti sau briose. Produsele de panificatie contin mult zahar, ca sa nu mai mentionam grasimile. In schimb, alege fulgi de ovaz, iaurt natural sau toast integral cu unt de arahide, avocado sau oua.

Bauturile alcoolice
Oamenii nu sunt constienti de cantitatea de zahar din bauturi si nu le includ in calcul atunci cand isi fac zilnicul de calorii. Alcoolul contine mai multe calorii pe gram decat carbohidratii sau proteinele. Un pahar de vin poate contine la fel de multe calorii cat o bucata de ciocolata.

Produse lactate
Chiar daca produsele lactate, precum branza si iaurtul, contin lactoza, aceste alimente contin si proteine si calciu, necesare pentru o dieta echilibrata si sanatoasa. Nu trebuie sa reducem lactoza, deoarece nu dauneaza danturii.
Totusi, exista produse lactate, cum ar fi laptele cu diferite arome, iaurturi si deserturi (de exemplu, inghetata), care contin zahar, inclusiv fructoza, suc concentrat de fructe si siropuri.

Autor:  Andreea Utza