Site coolinaria.ro

Cum sa fii un bucatar eco


Cum sa fii un bucatar eco Aceste sfaturi nu numai ca te vor transforma intr-un bucatar mai atent si mai bland, dar vor aduce si imbunatatiri esentiale in dieta ta:

1. Gateste eficient
"Amprenta" ta gastronomica este energia de care ai nevoie atunci cand pregatesti si gatesti mancarea.
De exemplu, folosind capacele cratitelor atunci cand fierbi apa, poti scadea consumul de energie cu pana la 14%.
Foloseste aparate mici si eficiente, pentru a face de toate, de la aperitive pana la ciorbe.
Nu te sfii sa-ti folosesti putin mainile, cu un tel manual, un deschizator de conserve manual sau chiar un storcator de fructe manual.

2. Gateste la aburi
Ca sa nu faci risipa de apa, gateste la aburi legumele cu o cantitate mai mica, in loc sa le fierbi intr-o oala plina cu apa, pe care oricum o vei arunca.
Ca bonus, legumele vor ramane usor crocante si se vor pierde mult mai putine vitamine si minerale decat in cazul fierberii.

3. Dezgheata mancarea in frigider
O alta metoda sa nu faci risipa de apa este sa eviti sa dezgheti alimente sub un jet de apa sau in chiuveta plina.
Un singur minut in care robinetul curge consuma aproximativ 13-14 litri de apa.
Planuieste-ti mesele de dinainte si pune alimentele inghetate in frigider, pentru o zi sau doua.
De exemplu, ai nevoie de aproximativ 10 ore pe kilogram, atunci cand dezgheti pui. Sau, mai simplu, foloseste cuptorul cu microunde.

4. Nu umple ibricul
Fie ca vrei sa faci o cafea sau un ceai, umple ibricul cu cata apa ai nevoie.
Daca iti ramane totusi putina apa, foloseste-o pentru gatit sau pentru a spala fructe si legume.
Unele ibrice au un dispozitiv special pentru temperatura, astfel incat apa nu trebuie sa ajunga mereu la punctul de fierbere.
Acest lucru este util pentru iubitorii de ceai verde, deoarece acesta este mai bun cu apa care nu a ajuns inca la punctul de fierbere.

5. Zile in care nu gatesti
Ia-ti cate o zi libera, in care nu trebuie sa pregatesti nimic.
Mananca un castron cu iaurt si granola la micul dejun, un sandwich cu unt de arahide si banane pentru pranz si o salata de ton si morcovi pentru cina.

6. Bucura-te de o masa fara carne
Carnea este o sursa excelenta de proteine, fier si vitamina B12.
Insa, e nevoie de mult mai multe resurse pentru a produce carnea, in comparatie cu cerealele, fructele sau legumele.
Ia o pauza de la carne o data pe saptamana. Consuma fasole, linte si nuci, pentru cat mai multe fibre.

Autor:  Andreea Utza