Site coolinaria.ro

6 greseli atunci cand faci legume la cuptor


6 greseli atunci cand faci legume la cuptor Pare usor sa faci legume la cuptor, nu-i asa?
Le tai, le stropesti cu putin ulei si le bagi in cuptor...
Teoretic, da, insa ar fi cateva greseli pe care sa le eviti, daca vrei sa obtii legume perfecte, usor crocante:

1. Nu taia legumele oricum
Cel mai bine e sa tai legumele in bucati egale, ca sa se coaca uniform.
Atunci cand gatesti cartofi sau dovleac, taie bucatile de aproximativ 5 cm. Astfel, nu vor fi nici prea mari, nici prea mici si se vor gati bine, nici prea repede, dar nici prea incet.
Cand e posibil, lasa legumele mici intregi. Morcovii, de exemplu, pot fi bagati la cuptor intregi, iar broccoli poate fi taiat o data pe lungime.

2. Nu folosi aceeasi cantitate de ulei pentru toate legumele
Atunci cand ai terminat de taiat, asigura-te ca le oferi destul ulei legumelor tale, insa nu presupune ca toate au nevoie de la fel de mult.
Legumele poroase, precum ciupercile si vinetele, au nevoie de putin mai mult ulei.
Ca o regula, foloseste doua linguri de ulei de masline pentru o tava, dar mai adauga daca ai legume ce absorb umezeala.
Nu folosi prea mult, pentru ca vor deveni uleioase. Legumele tale trebuie sa fie doar usor lucioase.

3. Nu folosi orice tava
Chiar daca poti folosi aproape orice tava, cel mai bine e sa folosesti una joasa.
Legumele au un continut mare de apa, iar atunci cand aceasta se evapora, cu cat sunt mai inalti peretii unei tavi, cu atat vei obtine mai multi aburi. E posibil sa nu iasa legumele asa cum te asteptai, ci putin mai apoase...



4. Nu incarca tava
Lasa spatiu legumelor tale, din acelasi motiv ca mai sus: aburii.
Ai grija sa lasi destul spatiu intre fiecare bucata, pentru a se rumeni cat mai bine.

5. Foloseste o temperatura potrivita
Nu lasa un foc mic, creste temperatura. Vrei niste legume caramelizate si cu un exterior crocant. Daca le vei lasa la foc mic, vor fi prea moi.

6. Nu le lasa sa se faca singure
Ca sa te asiguri ca se gatesc bine, trebuie sa le mai intorci cat timp sunt in cuptor. Nu vrei sa obtii legume cu o parte arsa si restul nefacute...
Ar trebui sa le tii la cuptor cam 35-45 de minute si sa le amesteci de 1-2 ori.

Autor:  Andreea Utza