Site coolinaria.ro

5 greseli periculoase pentru mancare


5 greseli periculoase pentru mancare Cu totii stim ca trebuie sa ne spalam pe maini inainte sa pregatim mancarea, dar exista multe alte greseli pe care le poti face fara sa iti dai seama.

Iata ce trebuie sa eviti ca sa te bucuri de mancare fara a exista riscul sa te imbolnavesti:

1. Speli carnea de pui inainte sa o gatesti
Carnea de pui reaminteste, de multe ori, de salmonella, deci trebuie sa fii foarte precaut atunci cand umbli cu carnea cruda. Nu o clati, deoarece poti imprastia bacteriile in chiuveta sau robinet. Dupa ce ai pus carnea la gatit, spala-te pe maini, dar spala si chiuveta, robinetul si orice alta suprafata care a intrat in contact cu aceasta. Foloseste apa calda si sapun. Niciodata sa nu folosesti acelasi fund de lemn pentru carne cruda si legume.

2. Nu bagi in frigider alimentele dupa ce le tai
Odata ce ai taiat orice fruct sau leguma, procesul de stricare devine mai rapid. Asta inseamna ca, daca ai taiat un ananas, trebuie sa-l tii in frigider. Sau daca ai adus o jumatate de pepene de afara, trebuie sa-l tii in congelator.

3. Nu ingheti mancarea cum trebuie
Mancarea inghetata trebuie sa fie invelita de doua ori, pentru a te asigura ca nu se deterioreaza si ca nu se formeaza cristale de gheata, stricand textura si gustul. Atunci cand ingheti mancare intr-un container, lasa putin spatiu pentru a se extinde. De asemenea, asigura-te ca ai setat congelatorul pe mai putin de 0 grade, pentru a pastra mai bine alimentele.

4. Nu folosesti un termometru
Un bucatar bun poate stabili cand carnea e gata prin atingere, vaz sau miros, dar asta nu inseamna ca e sigura pentru mancat. Trebuie sa verifici intotdeauna carnea cu un termometru digital. De asemenea, tine minte sa speli intotdeauna termometrul dupa ce l-ai folosit.

5. Lasi mancarea afara ore intregi
Data viitoare cand organizezi o petrecere, tine minte ca nimic nu trebuie sa stea afara mai mult de doua ore. Serveste portii mai mici si lasa restul la frigider, pentru a le aduce treptat. Atunci cand aduci mancare ca sa reumpli farfuriile, nu pune mancarea rece peste cea veche, ca sa eviti formarea bacteriilor.

Autor:  Andreea Utza