Site coolinaria.ro

Obiceiuri care-ti afecteaza simtul gustului


Obiceiuri care-ti afecteaza simtul gustului Mancarea e prea buna ca sa-ti refuzi placerea de a o savura la maximum.

Evita urmatoarele obiceiuri, deoarece te impiedica sa simti in totalitate aromele alimentelor:

1. Consumi prea mult zahar
Chiar si doua bauturi cu zahar pe zi, timp de o luna, iti pot diminua simtul gustului. Mai mult decat atat, iti vor reduce entuziasmul pentru dulciuri, in acelasi timp facandu-te sa consumi mai multe. Aceasta situatie creeaza un ciclu al consumului de mancaruri si bauturi dulci.
Odata ce satisfactia scade, se consuma mai mult zahar, ducand la boli precum diabetul si obezitatea. Pe scurt: cu cat consumi mai mult zahar, cu atat simti mai putin si mananci mai mult.

2. Esti expus la pesticide
Toxinele precum arsenicul sau benzenul pot dauna sistemului olfactiv, la fel ca si pesticidele. Acestea sunt folosite peste tot si pot ajunge la receptorii gustului prin aer, apa sau mancare.
Muncitorii care folosesc pesticide sunt expusi in mod direct la acestea, iar restul oamenilor se contamineaza in propria locuinta sau in orice loc in care mananca sau beau.

3. Consumi prea multa sare si alimente procesate
Gustul si mirosul se adapteaza. Daca intri intr-o camera unde e un miros puternic, te vei obisnui cu el pana la urma. Daca pui intotdeauna multa sare in mancare, papilele gustative se vor adapta cu timpul, si va fi nevoie sa pui din ce in ce mai multa. Incearca sa inlocuiesti sarea cu ierburi si condimente.



4. Mananci mai mult decat trebuie
Un studiu din 2012 a aratat ca un copil obez nu simte la fel de bine gusturile ca un copil de greutate normala. Perceptia gustului difera la copii si adolescenti, in functie de greutatea acestora.

5. Fumezi
Acest obicei nu numai ca poate cauza cancer si alte boli, dar dauneaza si simturilor. Este iritant si cauzeaza rinita. Sensibilitatea la gusturi scade simtitor din cauza fumatului.

6. Iei prea multe medicamente
Mirosul si gustul merg mana in mana, iar gustul este intre 65-75% miros. Deoarece medicamentele afecteaza mirosul, acestea afecteaza si gustul. Acestea includ toate tratamentele, inclusiv antihistaminice, antidepresive sau pastile care reduc lipidele din corp.

Autor:  Andreea Utza