Putin diferita de alte bucatarii traditionale din Europa de Est, bucataria poloneza este un amestec de traditii culinare slave
si germanice, foarte prezente fiind aici carnea de porc si de pasare, taieteii, pastele, condimentele specifice, dar si legume
de tot soiul cu accent pe cele disponibile tot anul cum e si cazul cartofilor si al verzei murate. Polonezilor le place sa
manance bine si de aceea mesele lor traditionale sunt foarte consistente, pe langa carne servindu-se de multe ori si sosuri
delicioase, si deserturi incarcate cu frisca si creme pe baza de oua cu mult zahar.
O masa traditionala poloneza va necesita deci nu doar suficient timp pentru a fi pregatita corespunzator, dar si multa atentie
pentru ca e vorba despre o bucatarie cu pretentii care pune in centrul ei mesele festive, ocaziile speciale si un respect
deosebit fata de invitati. La mesele principale ale zilei se servesc mai mereu cate trei feluri incepand cu supa/ciorba si
aperitivele si incheind cu desertul. Pentru cei aflati la cura de slabire sau cei care au probleme cu colesterolul ridicat se
recomanda atentie intrucat felurile de mancare contin multe grasimi si suficient zahar cat sa te faca sa gandesti de doua ori
inainte de a te aseza la masa.
Va propunem in continuare si cateva dintre retetele traditionale poloneze, destul de populare in intreaga lume, nu foarte greu
de preparat si nici prea costisitoare din punct de vedere financiar. Este vorba despre binecunoscutii pierogi cu carne/varza,
despre supa zurek si supa de castraveti si de deserturi precum prajitura cu mac, prajitura cu branza la cuptor si clatitele de
cartofi.
Supa zurek
Placinta cu branza la cuptor
Clatite de cartofi
Supa de castraveti
Autor: Lucia Mihailescu