Site coolinaria.ro

Totul despre intoleranta la gluten


Totul despre intoleranta la gluten Cu siguranta ai auzit de intoleranta la gluten, cunoscuta si drept boala celiaca.
Este una dintre cele mai des intalnite afectiuni ale secolului actual.
Daca nu e tratata la timp, duce la malnutritie, intreruperea dezvoltarii organismului, probleme mentale si chiar cancer.

Glutenul este o masa proteica, vascoasa, care se gaseste in principal in cereale.
Cand organismul dezvolta o anumita sensibilitate fata de ea, apar efecte adverse asupra tuturor tesuturilor sanatoase din organism.
De aceea, este bine sa mergi la doctor chiar de la primele simptome.

Cum recunosti intoleranta la gluten?
Iata cateva dintre cele mai cunoscute simptome ale intolerantei la gluten:
- probleme digestive: balonare, dureri abdominale, flatulenta, sindromul colonului iritabil;
- dezechilibre emotionale (anxietate, schimbari bruste de stare, depresie);
- dureri de cap frecvente;
- dezechilibre la nivel cerebral (ameteala, probleme de echilibru, lipsa puterii de concentrare, agitatie);
- stare de oboseala anormala;
- inflamatii si fibromialgie;
- probleme la nivelul dermei (eczeme, psoriazis, pete uscate albe / rosii; umflaturi decolorate si tari).

De ce apare intoleranta la gluten?
Daca e vorba de copii, se presupune ca de vina este alimentatia din primele luni de viata, inclusiv momentul introducerii cerealelor in dieta copilului. In schimb, in cazul adultilor, cauza ar fi stresul fizic si / sau emotional.


Ce patesti daca ai intoleranta si, totusi, ingerezi gluten?
Mucoasa intestinului subtire se inflameaza si devine foarte sensibila, organismul absoarbe mai greu nutrientii, iar la final se ajunge la malnutritie si pierderea in greutate.

Despre intoleranta la gluten
- cand nu apar simptomele digestive, este greu de stabilit ca e vorba de intoleranta la gluten;
- diagnosticul se pune cu ajutorul a doua metode: test sanguin si dieta. Aceasta din urma presupune eliminarea si evitarea tuturor alimentelor ce contin gluten. Dupa aproximativ 21 de zile iti dai seama daca ai sau nu intoleranta la gluten;
- exista o singura modalitate de a face fata cu brio afectiunii: eliminarea totala a glutenului din alimentatie;
- evita: graul, orezul, orzul, orice produs procesat, untul de arahide, inghetata, ciocolata calda, sosul de rosii etc.;
- cand mergi la magazin, cumpara alimente-substitut si fii atent la cele cu proteina vegetala, faina, soia;
- daca, din greseala, ai inghitit ceva cu gluten, mergi la farmacie si cumpara un medicament care sa functioneze ca pansament pentru stomac;
- ca sa-ti fie mai usor, poti urma dieta fara gluten.

Noi iti propunem sa incerci si 5 deserturi simple fara gluten.

Autor:  Alina Tibichi