Site coolinaria.ro

13 alimente mai sarate decat am crede


13 alimente mai sarate decat am crede Stim ca chipsurile, covrigeii si alte rontaieli au multa sare.

Sunt, insa, si produse in cazul carora nu se simte gustul sarat, desi pe lista de ingrediente e mentionata o cantitate considerabila de sare.

Iata cateva dintre acestea:

1. Cereale
In general, o portie de cereale echivaleaza cu 180-330 mg de sodiu. Mai bine mananca fulgi de ovaz cu fructe.
2. Sandvisuri
Arata bine, au aroma imbietoare, dar si aproximativ 900 mg de sodiu.
3. Burgeri vegetarieni
Au cam 400-500 mg sodiu.
4. Produsele facute la cuptor
Nu doar ca au zaharuri si carbohidrati, ci si multa sare, cam 200 mg.
5. Bagheta
In America, e o sursa majora de sare, intrucat doar una contine cam 460 mg sodiu.



6. Piept de pui
De multe ori se injecteaza o solutie cu mult sodiu in pieptul de pui ca sa aiba un gust mai bun. Varianta sanatoasa e puiul organic.
7. Branza de vaci
O fi o sursa de proteine si calciu, dar are si aproape 1.000 mg de sodiu, cu alte cuvinte cam 40% din cat ar trebui sa consumam intr-o zi. O varianta ar fi sa inlocuim branza cu iaurt grecesc (o portie are doar 60 g de sodiu).
8. Legume congelate in sos
Adauga unei mese in jur de 500 mg de sodiu, mai ales daca sunt conservate in sos cu branza. Varianta sanatoasa consta in alegerea legumelor congelate simplu.
9. Sosuri
Doua linguri de dressing de salata ori sos de barbecue contin 300 mg de sodiu, adica pana in 15% din doza zilnica recomandata. Ca sa eviti, nu mai cumpara dressingul, ci pregateste-l acasa.



10. Alimente "cu putina sare"
Si ce daca scrie asa ceva pe eticheta? Stii ca, de fapt, asta inseamna o reducere cu doar un sfert a cantitatii de sodiu pe care ar fi continut-o daca nu se mentiona pe eticheta ca produsele nu sunt sarate? Spre exemplu, daca un aliment congelat ar avea, in mod normal cam 1.000 mg de sodiu, in acest caz ar contine numai 750 mg.
11. Supa
Pentru pranz se recomanda intotdeauna un bol de supa, dar putine persoane stiu ca, de fapt, contine nu mai putin de jumatate din doza zilnica recomandata de sodiu. Daca o cumperi, totusi, in continuare din supermarket, la conserva, ia una cu cat mai putina sare pe cat posibil.
12. Clatite
Cui nu-i plac clatitele proaspat facute, umplute cu gem ori servite cu inghetata? Din pacate, sunt periculoase pentru sistemul cardiovascular, intrucat pot avea si pana in 2.000 mg de sodiu. Mai bine iti pregatesti cateva acasa decat sa mai comanzi in oras.
13. Ciocolata calda
Se spune ca are in jur de 80-100 de calorii, dar stiai ca si sodiul e present pe lista de ingrediente? E vorba de aproximativ 7% din doza zilnica recomandata.

Autor:  Alina Tibichi