Una dintre cele mai usoare si rapide metode de gatit este sotarea.
Aceasta presupune gatirea unui aliment la o temperatura ridicata, intr-o cantitate destul de mica de grasime, iar la final in obtinerea unui sos din reziduurile care raman in tigaie.
Pasi pentru sotat carne:
1. Alege o tigaie cu fund gros. Astfel caldura e distribuita uniform. Nu folosi tigaie non-aderenta pentru ca aceasta impiedica formarea crustei aurii de pe suprafata carnii.
2. Lasa tigaia sa se incinga. Cum stii daca e suficient de fierbinte? Pune mana deasupra ei, cam la 5 cm inaltime. Daca nu o poti tine mult inseamna ca e numai buna de sotat.
3. Pune putin ulei in tigaie, cat sa greseze tigaia si lasa-l sa se incinga.
4. Sterge carnea cu un prosop absorbant de bucatarie inainte s-o pui in tigaie. Acest lucru e necesar pentru a se rumeni usor. De asemenea, trebuie sa ai grija sa nu aglomerezi tigaia, altfel nu se va sota, ci va fierbe.
5. Gateste carnea la foc mediu spre mare. Dupa ce s-a rumenit pe o parte, intoarce-o pe partea cealalta. In cazul in care ti se pare ca prea repede se gateste, micsoreaza intensitatea focului. Cand e gata, pune-o intr-o farfurie si acoper-o, ca sa o tii calda cat mai mult timp.
6. Desprinde de tigaie reziduurile si toarna peste ele niste supa de pui ori vin (lichidul le va inmuia). Amesteca-le timp de cateva minute, pana cand sosul ajunge la consistenta pe care o vrei.
Sfaturi de la gospodine
- in general, se poate folosi orice fel de ulei;
- unii bucatari nu recomanda sotarea in unt obisnuit pentru ca acesta arde mai repede si la temperaturi mai joase decat alte grasimi;
- cea mai buna este tigaia cu baza mare si margini nu foarte inalte. De ce? Pentru ca asigura o mai mare suprafata de contact si permite amestecarea rapida in mancare fara utilizarea spatulei, ci doar prin miscarea tigaii;
- niciodata, cand sotezi carne, nu trebuie sa infigi furculita in ea. Daca procedezi asa, sucul din interior se scurge in tigaie, iar carnea se usuca;
- nu trebuie sa amesteci des in tigaie, ca sa nu lungesti procesul de sotare;
- de ce se sterge carnea inainte de a fi pusa in tigaie? Ei bine, si ca sa nu sara stropi de ulei fierbinte pe tine si nici sa nu scada temperatura lui;
- cand nu stii ceva, intreaba. Mamele si bunicile noastre au, cu siguranta, cateva
sfaturi pentru sotarea perfecta.
Pentru o masa delicioasa, este bine sa stim si
cum se soteaza legumele.
Autor: Alina Tibichi