Site coolinaria.ro

5 mituri despre grasimi


5 mituri despre grasimi Cu siguranta te-ai tot lovit de aceste afirmatii.
Este timpul sa afli care dintre ele sunt adevarate si care sunt simple mituri:

1. O dieta fara grasimi este cheia pentru sanatate
Fals.
Studiile arata ca o dieta care contine cantitati moderate de grasimi, in special cele mono si polinesaturate, precum nucile, semintele, uleiurile si avocado, pot reduce riscul bolilor de inima. Mai mult decat atat, anumite vitamine au nevoie de grasimi pentru a fi procesate si pentru a beneficia de pe urma lor.

2. Colesterolul nu inseamna grasimi
Adevarat.
Colesterolul este o substanta asemanatoare grasimilor, ce se gaseste in alimente de origine animala. Este asociat deseori cu grasimile pentru ca se gaseste in alimente ce sunt, uneori, bogate in grasimi. Chiar daca unii oameni sunt sensibili la colesterol, grasimile saturate si cele trans sunt responsabile pentru cresterea productiei de colesterol a corpului.

3. Grasimile te ingrasa
Fals.
Grasimile, carbohidratii si proteinele sunt surse de calorii in dieta ta. Grasimile contin 9 kcal pe gram, iar proteinele si carbohidratii 4. Caloriile se aduna mai usor atunci cand alimentele sunt bogate in grasime, indiferent daca sunt saturate sau nesaturate. De exemplu, o lingura de ulei de masline contine 120 kcal din grasimi nesaturate. Caloriile in exces duc, desigur, la cresterea in greutate.

4. E mai bine sa mananci peste bogat in grasimi decat sa iei pastile
Adevarat.
Acizii grasi se gasesc in carnea de peste bogata in grasimi si in unele suplimente. Chiar daca suplimentele pot reduce riscul problemelor cardiace, e mai bine sa consumi o varietate mai larga de peste, datorita proteinelor, mineralelor si altor nutrienti cu multe beneficii.

5. Toate grasimile trans sunt rele
Adevarat.
Exista doua tipuri de grasimi trans: artificiale, facute din uleiuri hidrogenate si cele naturale din carnea de vita sau produse lactate. Nu exista dubii in privinta acestora: ele sunt asociate cu probleme de sanatate. De asemenea, tine minte ca grasimile trans se gasesc in alimente de origine animala care contin grasimi saturate, deci trebuie oricum consumate moderat.

Autor:  Andreea Utza