Site coolinaria.ro

15 sfaturi pentru prajituri reusite


15 sfaturi pentru prajituri reusite Intotdeauna sunt de folos sfaturile pentru gatit.
Ce e asa interesant la ele? Ei bine, faptul ca mama / matusa / bunica ne vorbesc din proprie experienta.

Iata cum poti sa procedezi data viitoare cand te apuci de facut prajituri:

1. Ai scapat niste bucatele de coaja peste galbenus? Umezeste-ti degetele inainte de a incerca sa le scoti. Astfel se vor lipi mai usor de mana.
2. Ai uitat sa scoti ouale din frigider si nu mai ai timp sa astepti sa se incalzeasca? Pune-le intr-un bol cu apa calda, 5-10 minute.
3. Daca s-a intarit foarte tare zaharul brun, nu-i nevoie sa-l pisezi cu o furculita. Pune-l intr-o tava de copt si acopera-l cu un prosop de bucatarie umezit sau baga-l in cuptorul cu microunde pentru intervale de 20 de secunde, la temperatura mare. In cazul in care nu ai microunde, baga tava in cuptorul normal, pentru 5 minute, la 150 de grade Celsius.
4. Tuturor ni s-a intamplat sa cumparam macar o data banane crude. Ca sa se coaca mai repede, unii bucatarii ne recomanda sa le bagam intregi in cuptorul incins la 150 de grade Celsius, pentru 40 de minute. La final se vor inmuia si vor avea textura perfecta.

5. Ai facut prajiturele, iar acum trebuie sa te ocupi de glazurare? Economiseste timp. Cu 5 minute inainte sa le scoti din cuptor, infige in fiecare cate o bezea moale (marshmallow). Datorita temperaturii ridicate, bezelele gumate se vor topi si vor acoperi prajitura.
6. Ca sa creasca mai repede aluatul, pune sub lighean o pernuta... electrica. Da, e cam neobisnuita ideea, dar practica mai ales cand cuptorul e deja ocupat.
7. Pregateste ceva cu totul si cu totul inedit. Dupa ce ai asezat foaia de aluat in tava, pune un colier de margele pe marginea tavii si preseaza. Astfel, ele vor patrunde in aluat. Inainte sa dai tava la cuptor, indeparteaza margelele. Vei obtine o crusta diferita, dar mai frumoasa.
8. Smantana. Nu amesteca iaurtul cu smantana folosind o lingura. Mai degraba pune-le intr-un borcan, infileteaza capacul si agita usor. Astfel, va fi mai cremoasa.



9. Pentru mini-cosulete de ciocolata foloseste-te de cateva baloane. Topeste ciocolata la bain-marie, umfla cate un balon, apoi toarna ciocolata (Atentie: sa nu fie foarte fierbinte, ca sa nu topeasca balonul) peste balon. Dupa ce s-a intarit, sparge baloanele.
10. Da alta forma prajiturelelor decat o faci de obicei. Mai intai pregateste cateva mingiute de aluat, apoi apasa pe ele cu un pahar cu model exterior deosebit. Sablonul ales se va imprima repede.
11. Gateste cu unt la temperatura camerei. Nu e gresit daca e rece, dar in acest caz prajitura va fi gumoasa. Cand are temperatura potrivita si e amestecat cu ingredientele uscate, va ajuta la omogenizeaza aluatului (acesta nu se va faramita). Ca sa-l incalzesti repede, taie-l in bucati mai mici si lasa-l deoparte cat timp te ocupi de restul ingredientelor.

12. Bucatarii ne recomanda sa folosim unt nesarat pentru gresarea tavilor de copt (prajitura nu se va mai lipi de tava), dar si pentru ca nu schimba gustul desertului. Daca totusi vrei unt cu sare, mare atentie la marca. Unii producatori pun mai multa sare, altii mai putin.
13. Daca vrei sa coci un blat mai gros, micsoreaza temperatura cuptorului cu cateva grade. Astfel, si interiorul, si exteriorul se vor coace in acelasi timp.
14. Verifica prajiturelele cu 2-3 minute inainte sa le scoti din cuptor. Daca apesi pe ele si se imprima foarte putin desgetul, inseamna ca sunt gata.
15. Ca sa pastrezi prajiturelele cat mai moi, pune o felie proaspata de mar in aceeasi punga.

Autor:  Alina Tibichi