Site coolinaria.ro

5 greseli pe care le faci cand prepari oua jumari


5 greseli pe care le faci cand prepari oua jumari Ouale jumari sunt rapide si simple, fiind printre primele mancaruri pe care invatam sa le facem.
Dar... le faci intr-adevar cum trebuie?

Iata cele mai comune greseli, pe care sa le eviti:

1. Nu bati ouale destul
Este foarte simplu sa te grabesti si sa nu respecti acest pas esential. Este foarte important sa bati bine ouale, daca vrei sa obtii jumari moi si pufoase. Daca le bati prea putin, galbenusurile si albusurile nu se vor combina bine, si vei obtine oua inegal pregatite.
Sfat: Amesteca pana cand galbenusul este spart complet si amestecat. Ouale batute ar trebuie sa aiba o culoare galbuie uniforma.

2. Amesteci ouale prea devreme
E bine sa pregatesti mancarea inainte de a o gati, dar acest pas trebuie lasat pana in ultimul minut. Atunci cand bati ouale, ai doua scopuri: sa combini albusul cu galbenusul si sa incorporezi aer. Daca lasi ouale sa stea prea mult, pana sa le pui in tigaie, aerul se pierde si ouale se dezumfla.
Sfat: Bate ouale exact inainte de a le pune in tigaie. Vor avea mai mult aer si volum si vei obtine jumari incredibil de pufoase.

3. Folosesti temperaturi prea ridicate
Chiar daca multe mancaruri se gatesc bine la o flacara mare, ouale jumari nu se numara printre ele. Risti sa le gatesti prea mult sau chiar sa le arzi.
Sfat: Rabdarea este cheia. Ouale jumari au nevoie sa fie gatite la foc mic si incet. Vei avea mult mai mult control asupra lor si vei evita arderea acestora.

4. Folosesti tigaia gresita
Daca faci doua oua pentru micul dejun, nu ai nevoie de o tigaie mare. Iti creste sansele sa le arzi. Pe de alta parte, daca faci multe oua, nu incerca sa le inghesui intr-o tigaie micuta, deoarece nu se vor gati egal.
Sfat: Daca faci doar cateva oua, foloseste o tigaie mica. De asemenea, incearca sa folosesti o tigaie de fonta sau una nelipicioasa. Va fi mult mai usor sa o cureti.

5. Lasi ouale pe foc prea mult
Daca nu le iei la timp de pe foc, ouale vor deveni tari, uscate si gumoase, departe de a fi jumarile pufoase la care te asteptai. Da, este important sa verifici daca sunt gata, inainte sa le scoti, dar ai grija sa nu lasi tigaia prea mult timp pe foc.
Sfat: Ia tigaia de pe foc atunci cand ouale sunt inca moi. Caldura ramasa in tigaie va continua sa le gateasca pentru aproximativ un minut.

Autor:  Andreea Utza