Site coolinaria.ro

Cum folosim diferitele tipuri de uleiuri


Cum folosim diferitele tipuri de uleiuri Fie ca prajim, coacem sau facem un dressing simplu, folosim uleiuri aproape in fiecare zi.

Sunt atat de multe tipuri de ulei, cum ai putea sa stii care sunt cele mai sanatoase?

Iata-le pe cele mai cunoscute si afla cum sa le utilizezi:

Uleiurile vegetale
Uleiurile vegetale nu au facut parte din dieta noastra pana in anii 1900, cand tehnologia a permis extragerea uleiului din seminte precum soia, porumb si floarea soarelui.
Din cauza anumitor chimicale, care sunt necesare pentru extragerea uleiului, cele vegetale nu pot fi produse pe cale naturala.
Sunt unele dintre alimentele cele mai alterate chimic din dieta ta. Acest lucru inseamna ca nu sunt la fel de sanatoase precum alte uleiuri.

Un ulei vegetal cunoscut este uleiul de rapita. Acesta este supus unei cantitati masive de procesari chimice, pentru a fi comestibil, facandu-l o alegere nepotrivita pentru gatit.

Uleiul de cocos
Semi-solid la temperatura camerei, uleiul de cocos poate fi pastrat luni de zile si chiar ani. Nu doar ca este excelent pentru gatit, dar poate inlocui untul sau poate fi folosit pentru hidratarea pielii.
90% din acizii sai grasi sunt saturati, ceea ce inseamna ca este rezistent la caldura. Uleiurile rezistente la caldura nu oxideaza si nu rancezesc.
Grasimile din cocos ajuta metabolismul si iti dau sentimentul de satietate dupa o mancare gatita cu acest ulei. De asemenea, scade colesterolul si distruge bacteriile.

Uleiul de masline
O alegere populara, uleiul de masline este cunoscut pentru beneficiile sale, intre care scaderea colesterolului este cea mai promovata. Uleiul extra-virgin este mult mai putin procesat si este mai sanatos decat cel obisnuit, deci alege-l pe acesta cand mergi la supermarket. Va merita pretul platit. Deoarece are 120 de calorii pe lingurita, foloseste-l cu masura, pentru a evita excesul.

Uleiul de avocado
Chiar daca este deseori folosit in scopuri cosmetice, datorita penetrarii rapide a pielii, uleiul de avocado poate fi folosit si pentru gatit. Contine grasimi mononesaturate si este asemanator cu cel de masline.

Uleiul de palmier
Acest ulei este o optiune mult mai sanatoasa decat uleiul vegetal. Deoarece contine grasimi saturate si mononesaturate, este perfect pentru gatit.

Autor:  Andreea Utza