Site coolinaria.ro

6 confuzii pe care le faci la cumparaturi


6 confuzii pe care le faci la cumparaturi Se intampla uneori sa te intorci de la cumparaturi cu altceva decat aveai trecut pe lista.

Din graba, ori pentru ca le confunzi, "reusesti" sa iei bulion in loc de pasta de rosii, lamaie Meyer in loc de lamaie clasica ori radicchio, desi tu voiai varza rosie.

Iata cum poti face diferenta intre acestea si nu numai:

1. Bulion vs pasta de rosii
Bulionul se face prin pasarea rosiilor si amestecarea cu putina apa, sare si cateva condimente.
Pasta de rosii, chiar daca are aceeasi lista de ingrediente, e mai consistenta si are gust mult mai dulce si usor condimentat. De aceea, trebuie folosita in cantitati reduse.
Nu se recomanda utilizarea bulionului in loc de pasta ori invers. De ce? Pentru ca pasta da savoare mancarurilor, iar sosul de rosii, volum.

2. Lamaie obisnuita vs lamaie Meyer
Lamaia obisnuita e galbena si destul de acra. Cea Meyer, in schimb, e ceva mai portocalie, mai dulce si cu aroma florala. Fata de prima, are coaja mai fina si mai moale la atingere. Este ideala pentru deserturi.
Daca in reteta scrie ca iti trebuie lamaie, atunci evita sortimentul Meyer, pentru ca nu contine suficient de mult acid.

3. Patrunjel vs coriandru
Patrunjelul este usor ierbos, dar cu un gust puternic. E folosit pentru a da aroma mai ales ciorbelor. Spre deosebire de coriandru, are frunze mai rezistente, tocmai de aceea nu se ofileste repede. Pe de alta parte, coriandrul are un gust dulceag-amarui, cu o usoara iuteala.
Nu prea-l poti folosi pe unul pentru a-l inlocui pe cealalt.

4. Bicarbonat de sodiu vs praf de copt
Ca sa poata fi folosit pentru aluat, bicarbonatul de sodiu trebuie amestecat cu ceva acid (lapte batut, otet, zeama de citrice etc.). Cat despre praful de copt, acesta e un mix de bicarbonat de sodiu, acid si amidon de porumb. Are o aroma mai discreta decat bicarbonatul.
Au utilizari diferite, asadar nu se pot substitui reciproc.

5. Varza rosie vs cicoare rosie (radicchio)
Varza rosie este mai crocanta si are frunze cerate, mai mari decat cicoarea rosie. Nu e, insa, la fel de amara. Poate fi consumata si cruda, si gatita.
Cicoarea rosie, in schimb, are o aroma usor picanta si, in majoritatea cazurilor, e mancata cruda (trebuie consumata destul de repede, altfel se inmoaie). Seamana la textura destul de mult cu salata verde.
Nici una nu-i poate tine locul celeilalte.

6. Nap vs pastarnac
Napul este radacina unei plante, cu o coaja purpuriu spre alb si pulpa alba, crocanta. Are o aroma usor dulce, dar si picanta. Gustul poate fi amarui dupa primele secunde.
Pastarnacul are, pe de alta parte, coaja de culoarea untului si pulpa alba. In general, se consuma gatit (are gust foarte dulce).
Poti folosi nap in loc de pastarnac si invers, dar timpul de gatire difera.

Autor:  Alina Tibichi