Site coolinaria.ro

5 cutite esentiale pentru orice bucatarie


5 cutite esentiale pentru orice bucatarie De la taiat carne pana la feliat fructe, e important sa stii cum sa lucrezi cu diferitele tipuri de cutite.

Descopera cele 5 tipuri esentiale de cutite si cum sa (nu) le folosesti:

1. Cutitul bucatarului
Este cel mai important cutit din colectia ta. Lama lunga il face versatil si eficient, dar si mult mai sigur.
Acest cutit este folosit pentru mai mult de 90% din treburile din bucatarie, inclusiv pentru taiat si feliat fructe, legume si carne.
Cum sa NU il folosesti: Desi este "regele" bucatariei, nu-l folosi ca sa decojesti diferite legume sau ca sa gauresti conserve.

2. Cutitul pentru decojit
Este util pentru feliat si maruntit alimente care sunt prea mici pentru cutitul bucatarului, precum usturoiul sau capsunile.
Cum sa NU il folosesti: Evita sa tai legume tari, precum morcovii sau pastarnacul. Acest cutit este mic si nu are destula greutate ca sa taie cu usurinta. Daca fortezi cutitul, inseamna ca faci ceva gresit si esti in pericol sa-ti alunece.

3. Cutitul zimtat
Cutitele zimtate sunt asociate deseori cu taiatul painii, de aceea sunt numite si cutite de paine. Insa, lama zimtata poate taia orice nu e potrivit pentru cele doua cutite anterioare.
Este folositor pentru rosii, ananas, pepeni, citrice si ardei. Datora zimtilor, poate intra mai bine intr-un exterior alunecos, fata de lamele plate care pot aluneca.
Cum sa NU il folosesti: Cutitul zimtat se foloseste numai pentru feliat, nu si pentru tocat. Nu taia alimente mici cu el, precum ierburile proaspete, usturoi sau fructe de padure.



4. Cutitul pentru dezosat
Precum sugereaza si numele, acest cutit este folosit pentru a taia sau dezosa orice fel de carne, de la peste pana la porc.
Majoritatea cutitelor sunt facute pentru a taia in linie dreapta, insa pentru carne ai nevoie de un cutit flexibil.
Cum sa NU il folosesti: Nu incerca sa tai oase cu el, ci mai degraba imprejurul acestora. Cutitul functioneaza aproximativ ca un ferastrau, oferindu-ti flexibilitatea necesara pentru a dezosa carnea.

5. Pila de ascutit
Nu este, de fapt, un cutit, ci un accesoriu menit sa-ti pastreze cutitele in cea mai buna forma. Este cel mai importante instrument din bucatarie, dupa cutitul bucatarului, si asta pentru ca se recomanda sa pilesti cutitele inainte de fiecare utilizare.
Cum sa NU o folosesti: Pila poate fi folosita pentru orice cutit cu lama dreapta, insa nu o folosi pentru o lama zimtata, deoarece zimtii nu vor aluneca de-a lungul ei.

Autor:  Andreea Utza