Site coolinaria.ro

Dieta "bananiera"


Dieta Numita si dieta "mic-dejun intr-o banana" aceasta dieta de slabit a devenit in ultimul timp din ce in ce mai populara in spatiul vestic. Initial ea a fost propusa de catre un cuplu de japonezi si apoi luata sub studiu de catre cercetatori in nutritie din Japonia care au hotarat ca poate fi considerata o dieta de succes.

In principiu dieta bananiera propune ca in loc de un mic-dejun obisnuit sa se consume zilnic cate una sau mai multe banane, dar fara a se face excese. De asemenea nu trebuie uitat nici consumul de apa, doua sau chiar trei pahare de apa proaspata la sfarsitul acestui mic-dejun inedit fiind calduros recomandate.
Bananele trebuie sa fie consumate cat mai natural, fara a le congela sau praji ori amesteca cu alte fructe intr-un bol. Daca bananele nu sunt totusi fructul dumneavoastra preferat atunci puteti opta pentru un alt fruct, la fel insa de preferat a fi consumat cat mai natural posibil si fara a-l amesteca cu alte fructe.

Celelalte mese ale zilei pot fi servite ca de obicei, dar daca se doreste atingerea unei greutati optime atunci se recomanda micsorarea portiilor servite la fiecare masa. Dupa trei-patru ore de la micul-dejun, daca apare senzatia de foame se pot servi si niste suplimente, dar la fel de sarace in calorii ca si bananele de tipul painisoarelor de orez sau fulgii de ovaz. Foarte important, dieta va fi de succes daca si numai daca se serveste in fiecare zi cina pana in ora 8 p.m., si nu mai tarziu, recomandata fiind cu tarie ora 6 p.m. pentru a se servi ultima masa a zilei.

Pranzul, masa principala a zilei, poate fi luat in mod normal insa daca este posibil ca uneori prajelile si grasimile sa fie eliminate complet atunci cu atat mai bine va fi pentru sanatatea dumneavoastra pe termen lung. Dieta bananiera nu supune pe nimeni la restrictii alimentare severe, putandu-se consuma orice fel de aliment, bineinteles, de preferat cat mai proaspat si mai sanatos. Desertul nu e bine sa fie servit imediat dupa pranz ci va puteti satisface apetitul pentru dulciuri tot intre mese, daca veti simti ca doriti sa luati o gustarica pana la masa principala.

Ca bautura se recomanda apa pentru fiecare masa a zilei, dar tinuta la temperatura camerei si nu racita sau prea calda. Apa se va bea la sfarsitul mesei, cu inghitituri mici, si nu pe parcursul servirii felurilor de mancare. Ceaiul, cafeaua si sucurile sunt permise, dar cu moderatie. Nici laptele consumat in exces nu va ajuta la succesul dietei bananiere, recomandandu-se consumul ocazional de lapte si obtinerea calciului din surse alternative precum zarzavaturi, branzeturi si anumite legume bogate in calciu. Alcoolul, in special bere si vin natural, se va consuma doar la ocazii speciale, nefiind deloc recomandat pentru aceasta dieta.

Mesele, inclusiv scurtul mic-dejun, trebuie servite pe indelete, fara graba, mancarea mestecandu-se incet si cu imbucaturi mici. Ora de culcare ar trebui sa fie inainte de 11 p.m., iar daca se poate mai devreme cu atat mai bine. Regula este ca ora de culcare sa fie hotarata la aproximativ 4 ore dupa ultima masa. Exercitiile fizice sunt recomandate, dar nu si obligatorii pentru cei care doresc sa tina dieta bananiera.

Se mai recomanda si tinerea unui jurnal pe parcursul intregii diete cu referiri explicite la felurile de mancare consumate zilnic, controlul saptamanal al greutatii si progresul facut. Aceste jurnale pot fi apoi supuse unei analize comparative, pe Internet in prezent existand sute de bloguri si site-uri unde adepti ai acestei diete se pot intalni si discuta despre progresele facute si caile inedite de realizare a acestora.

Autor:  Lucia Mihailescu