Site coolinaria.ro

9 greseli frecvente cand faci clatite


9 greseli frecvente cand faci clatite Clatitele sunt delicioase si usor de facut.
Totusi, exista cateva greseli cruciale pe care multi oameni le fac, fara sa-si dea seama.

Iata care sunt acestea si cum sa le eviti:

1. Nu tii cont de calitatea ingredientelor
Pentru clatite, calitatea ingredientelor este esentiala: pana si bicarbonatul de sodiu (cel care face clatitele pufoase) trebuie sa nu fie mai vechi de 6 luni.
Laptele batut este un alt ingredient excelent, deoarece reactioneaza cu bicarbonatul, facand clatitele si mai pufoase.
Daca nu ai lapte batut la indemana, pune putin suc de lamaie.

2. Amesteci pana dispar toate cocoloasele
Cocoloasele sunt in regula. Amesteca aluatul pana ce ingredientele uscate si cele umede sunt incorporate, adica pana au disparut urmele de faina.
Daca amesteci prea mult, glutenul din faina se va extinde, iar clatitele vor deveni gumoase, in loc de pufoase.

3. Faci aluatul cu mult timp inainte
Nu trebuie sa prepari aluatul cu o noapte inainte, nici macar cu o ora inainte sa faci clatitele.
Agentii din alimente vor incepe sa-si faca treaba imediat ce iau contact unii cu altii.
Daca vei face clatitele imediat, vor avea o consistenta mult mai placuta.

4. Folosesti mereu unt
Problema untului e ca se arde foarte usor. Mai ales cand tii tigaia pe foc mediu pentru mult timp.
E mai bine sa folosesti ulei vegetal si sa ungi tigaia din cand in cand.

5. Amesteci fructele sau ciocolata in compozitie
Ciocolata si fructele de padure se vor arde in tigaie, pana se va praji clatita.
Daca vrei neaparat sa le folosesti, toarna intai aluatul in tigaie si abia apoi adauga-le.
Pe de alta parte, bananele se vor carameliza in timp ce se fac clatitele, deci e foarte bine sa le pui in aluat.


6. Intorci clatita imediat cum vezi bulele
Aceasta greseala apare deseori ca un sfat in retetele pentru clatite.
Nu trebuie sa le intorci atunci cand apar bulele, ci atunci cand ele se sparg.

7. Intorsul clatitelor: totul depinde de mana
Sigur ai stricat cateva clatite in incercarea de a le rasuci in aer. Aceasta miscare este, de fapt, una rapida si subtila.
Foloseste o spatula subtire, introdu-o sub clatita, ridica usor, apoi misca putin din incheietura. Clatita va ateriza exact unde trebuie.

8. Fiecare bucata conteaza
Trateaza primele clatite ca pe un test. Foloseste-le pentru a stabili temperatura corecta si pentru a invata sa le intorci.

9. Folosesti orice sirop
Te-ai chinuit mult sa faci clatitele perfecte, asa ca nu turna peste ele un sirop plin de zahar dintr-o sticla de plastic.
Foloseste doar sirop de artar 100%.

Autor:  Andreea Utza