Site coolinaria.ro

Tipurile de lapte


Tipurile de lapte Exista atat de multe tipuri de lapte, incat e greu sa decizi care este cel mai bun pentru tine.

Iata un ghid care sa te indrume spre cel mai sanatos tip de lapte:

1. Laptele de vaca
Ai mai multe optiuni: lapte degresat, cu 1% sau 2% grasime sau integral. Cel integral contine aproximativ 150 de calorii si 8 grame de grasimi (saturate, care nu sunt bune pentru colesterol), pe cand cel degresat contine 80 de calorii si 0 grasimi.
Zaharul din lapte este natural, deci nu contine indulcitori. Contine, in schimb, multi nutrienti: 30% din doza zilnica recomandata de calciu, 25% din doza de vitamina D, potasiu, fosfor, vitamina A, vitamina B12, riboflavina si niacina.
Alege acest tip de lapte daca nu esti intolerant la lactoza si-l poti digera.

2. Laptele de soia
Sunt foarte multe varietati: light, fara zahar, organic etc. Multe dintre ele contin zahar adaugat (chiar pana la 12 grame), iar altele contin multi conservanti.
Cel mai bun lapte de soia are numai doua ingrediente: soia integrala si apa. Este o optiune excelenta, in locul laptelui de vaca, fiind mai sarac in grasimi saturate (0,5 grame pentru o ceasca). De asemenea, contine vitamina A, fier, riboflavina, vitamina B12, potasiu si magneziu.
Daca iti place gustul laptelui de soia, este o alegere potrivita, deoarece se apropie din punct de vedere nutritional de cel de vaca. Este excelent, mai ales daca esti vegan.

3. Laptele de migdale
Se aplica aceleasi lucruri ca la cel de soia: prea multe marci, prea multe optiuni, iar majoritatea contin zahar si conservanti.
Laptele de migdale nu are proteine si este foarte sarac in calorii. Este excelent pentru cei care sunt intoleranti la lactoza sau soia. O ceasca poate avea doar 40 de calorii, fiind foarte bun in diete. Daca alegi laptele de migdale, cauta variantele neindulcite.

4. Laptele de cocos
Este un lapte bogat in grasimi saturate, nu contine lactoza, soia sau nuci. Nu are proteine si este o alegere buna daca esti alergic la lactate, soia sau nuci. In plus, contine vitamina D si vitamina B12.
Daca poti tolera orice alt fel de lapte, alege-l pe acela. Daca vrei neapart lapte de cocos, cauta-l pe cel neindulcit, care este bun pentru sosuri, si cauta sa-ti iei proteinele din alta sursa.

5. Laptele de ovaz
Este cel mai bogat in calorii – o singura ceasca are pana la 130 de calorii. Majoritatea marcilor adauga foarte mult zahar. Acesta contine 2 grame de fibre si 4 grame de proteine. Are calciu, vitamina D si riboflavina.
Daca iti place gustul si nu te deranjeaza caloriile, il poti consuma fara grija. Va trebui totusi sa suplimentezi aportul de proteine, din alta sursa.

Autor:  Andreea Utza