Site coolinaria.ro

Gateste cele mai bune oua jumari


Gateste cele mai bune oua jumari Pentru cei tineri, ouale jumari se afla printre primele retete invatate.
Chiar daca sunt usor de facut, e important sa le faci bine.

Iata ce greseli sa eviti si cum sa devii un maestru al oualor jumari:

1. Foloseste o tigaie care nu lipeste
Asta este o slujba pentru o tigaie de incredere. Oricat de mult ti-ai iubi tigaia de fonta, ouale se vor lipi de fundul acesteia. Asta inseamna mai putina mancare si mai multa munca cand vine timpul pentru spalat vasele.
De asemenea, e foarte important sa folosesti o tigaie de dimensiuni potrivite: pentru 2-4 oua, e de ajuns o tigaie mica, insa pentru mai multe, ia o tigaie mai mare.

2. Renunta la lapte sau smantana
Daca ai oua de calitate, atunci jumarile tale vor fi bune, si nu vor avea nevoie de alte ingrediente. Poti adauga putin unt, spre final. Pentru gatit, alege uleiul de masline sau untul.

3. Nu sparge ouale in tigaie
Da, va fi nevoie sa murdaresti un alt vas, din pacate. Sparge ouale intr-un castron si inteapa galbenusurile, inainte de a le combina. Astfel, vor avea o textura mult mai placuta.

4. Alege o spatula din silicon
Chiar daca poti folosi si o lingura de lemn, nu vei reusi sa ajungi la marginile tigaii. De aceea, o spatula din silicon este cea mai potrivita. Nu folosi una din metal, deoarece poate zgaria tigaia.



5. Gateste-le la foc mic
Preincalzeste tigaia la foc mediu, dar foloseste focul mic pentru a le gati. Nu va dura mai mult de un minut. Daca le tii la foc mare, vor fi prea uscate. Te temi ca se gatesc prea repede? Ia tigaia de pe foc.

6. Ia-le de pe foc inainte sa fie gata
Trebuie sa fie inca usor nefacute si lichide. Daca preferi jumarile mai cremoase, ia-le de pe foc cand sunt nefacute si abia incep sa se prinda. Ouale sunt proteine, ele continua sa se gateasca la caldura, chiar daca le-ai luat de pe foc.

7. Nu uita de alte ingrediente
Cine nu iubeste ouale jumari cu branza? Cheia este sa folosesti branza rasa sau taiata marunt, pentru a se topi rapid. Nu o adauga decat dupa ce iei tigaia de pe foc, cand ouale sunt aproape gata. Poti folosi branza de capra, feta sau cheddar.
Ierburile proaspete pot da o aroma cu totul diferita. Incearca patrunjelul, tarhonul, mararul si arpagicul. La final, adauga putina sare si piper.

Autor:  Andreea Utza