Site coolinaria.ro

Greseli care iti inrautatesc poftele


Greseli care iti inrautatesc poftele Poftele, fie de dulciuri sau de diverse gustari, sunt greu de controlat si uneori pot scapa de sub control.

Evita aceste greseli si fii stapanul organismului tau:

Sari peste micul dejun
Poate nu ti-e foame dimineata, insa cateva calorii te vor ajuta sa tii poftele departe. Proteinele sunt importante la primele ore ale zilei, deoarece stimuleaza eliberarea dopaminei, o substanta care te ajuta sa-ti controlezi poftele.
O jumatate de cana de branza de vaci si 2 oua fierte tari sau o cana de ovaz cu 2 linguri de unt de arahide sunt doar 2 dintre multele optiuni bune pentru prima masa.

Portiile tale sunt prea mari
Ti-e pofta de negrese si ai de gand sa mananci cateva. Asa ca iei trei. Cel mai probabil, ti-ar fi indeajuns numai jumatate de portie...
Un studiu realizat pe 104 studenti a aratat ca oamenii care au consumat deserturi in cantitati mici (ciocolata, placinta de mere sau chipsuri) au fost la fel de satui ca ceilalti, cu portii mai mari. De asemenea, au mancat cu 77% mai putine calorii.

Nu mananci nimic atunci cand ti-e pofta
Ti-e pofta de bomboane? Mananca un castron de capsuni dulci. Ai vrea sa mananci chipsuri? Alege fisticul, in loc. Inlocuieste orice snack cu ceva asemanator, va fi de ajuns ca sa-ti potolesti poftele.

Nu stii de ce ti-e pofta de ceva
Nu te poti opri din mancat pufuleti. Daca nu intelegi de ce, nu vei putea sa faci ceva in aceasta privinta.
Tine un jurnal in care sa-ti notezi poftele, dar si emotiile: esti obosit, anxios, stresat, plictisit? Pana la urma iti vei da seama cand si de ce apar poftele greu de controlat.

Te simti vinovat, in loc sa fii fericit
La orice zi de nastere va exista un tort. Daca mananci o felie, te vei simti fericit sau vinovat? Cheia este sa te bucuri de o mancare delicioasa.
Oamenii care asociaza dulciurile cu fericirea au mai mult control asupra obiceiurilor alimentare. Motivul? Daca te simti vinovat, iti vei ignora gandurile, o strategie gresita, care te va face sa devii si mai obsedat de acea prajitura.

Te bazezi pe puterea vointei
Vointa nu merge intotdeauna. Mai mult decat atat, ii face pe oameni sa se simta ca si cand au esuat, daca cedeaza poftelor. O strategie mai buna este distragerea atentiei. O plimbare sau un joc sunt scuze perfecte pentru a nu te mai gandi la dulciuri.

Autor:  Andreea Utza