Site coolinaria.ro

De ce sa mananci mai multa fasole


De ce sa mananci mai multa fasole Nu rata beneficiile pe care ti le aduce fasolea!

Incepand cu doza de fibre si scaderea colesterolului, fasolea are mai multe de oferit decat ti-ai putea imagina:

Contine o doza importanta de fibre
Fibrele dau senzatia de satietate, deci nu ai nevoie sa mananci mult pe parcursul zilei. Chiar daca doza zilnica de fibre recomandata pentru femei este de 25 de grame, majoritatea nu o ating. In medie, femeile consuma in jur de 12-13 grame pe zi.
Lasa fasolea sa te ajute sa-ti atingi scopul. Doar o cana de fasole contine aproape 10 grame de fibre. Chiar si dupa ce o gatesti, ea nu-si pierde foarte mult din proprietati. In plus, contin fibre atat in miez, cat si in coaja.

Este un ajutor pentru digestie
Fasolea contine fibre solubile si insolubile, care contribuie impreuna la ajutarea sistemului digestiv. Primele incetinesc digestia, adica dau senzatia de plin, iar celelalte previn constipatia. Iar fasolea nu provoaca neaparat flatulenta, in ciuda zvonurilor. Daca bei destula apa, fibrele vor circula prin sistem si nu vei avea probleme.

Scade colesterolul
Colesterolul "rau" poate ramane pe peretii vaselor de sange, cauzand inflamatia. Un sistem cardiovascular sanatos incepe cu ceea ce mananci, iar fasolea este saraca in grasimi. Fibrele solubile se ataseaza de colesterol, impiedicand absorbtia acestuia in sange.

E buna pentru inima
O dieta bogata in fasole este buna pentru inima ta. Atunci cand aceasta reduce colesterolul, scade si riscul de infarct. Mai mult decat atat, datorita fibrelor pe care le contine, fasolea scade riscul bolilor de inima si ale sistemului cardiovascular cu pana la 9%.
De asemenea, fasolea este o sursa bogata de potasiu si magneziu, elemente cheie pentru inima. Potasiul elimina, in mod natural, excesul de sodiu si de apa din sistem, fapt ce reduce presiunea sangelui. Magneziul ajuta la functionarea nervilor si reglarea presiunii sangelui.



Te mentine in forma
Pe langa fibrele care te ajuta sa te simti satul, fasolea contine si proteine, alti nutrienti care potolesc poftele. Deoarece fibrele si proteinele incetinesc digestia, te simti plin mai mult timp si mananci mai rar. In timp ce majoritatea oamenilor consuma carne pentru proteine, acestia nu-si dau seama ca si fasolea contine acest nutrient. O jumatate de cana de fasole contine aproape 8 grame de proteine.
Mai mult decat atat, deoarece este saraca in grasimi, te ajuta sa slabesti. Acest lucru se intampla datorita modului in care fasolea este procesata de organism. In sistemul digestiv, fibrele nu se digera si nu se absorb in sange, de unde ar trebui fie sa se depuna, fie sa fie arse. Inca un motiv pentru a include fasolea in dieta de slabit.

Autor:  Andreea Utza