Site coolinaria.ro

Condimente de casa cu mai putin sodiu


Condimente de casa cu mai putin sodiu Sosurile si condimentele sunt excelente pentru a da aroma mancarurilor.
Insa, de cele mai multe ori, ele contin prea mult sodiu pentru a fi considerate sanatoase.

Iata cateva trucuri pentru condimente cu mult mai putina sare decat cele din comert:

1. Maioneza
Inlocuieste maioneza (care contine intre 90-125 mg de sodiu per lingura) cu iaurtul grecesc (10-15 mg de sodiu). Acesta merge de minune cu ierburi sau condimente precum: usturoi, busuioc, piper, lime. Pentru un gust mai acrisor, pune putina zeama de lamaie.

2. Salsa
Rosiile, ardeii, ceapa si ierburile proaspete sunt mult mai bune decat obisnuitul sos salsa cumparat. Poti folosi chiar si rosii la conserva (fara sare adaugata) cu coriandru proaspat, lime si ardei iuti pentru un sos rapid si delicios.

3. Mustar
O lingura de mustar obisnuit contine cam 55 mg de sodiu, in timp de Dijon-ul contine 120 mg. Citeste intotdeauna etichetele. Sau prepara mustarul in casa. Lasa la inmuiat peste noapte 4 linguri de boabe de mustar, in 80 ml apa. Adauga apoi si amesteca 80 ml otet de mere si 3/4 lingura de sare.

4. Sos barbecue
Sosul barbecue preparat in casa este mult mai sarac in sodiu si este simplu de facut. Cel din comert poate contine pana la 500 mg per lingura. In plus, il poti face oricat de dulce sau picant vrei. Ai nevoie de ketchup (fara sare adaugata), cafea, zahar brun, pudra de ceapa, usturoi si chili, piper, otet balsamic si sos de soia.

5. Castraveti murati
Castraveciorii murati cumparati pot contine pana la 320 mg de sodiu per bucata. Invata sa faci muraturile in casa si vei reduce substantial cantitatea de sodiu.

6. Ketchup
Fara indoiala, ketchup-ul insoteste aproape intotdeauna cartofii prajiti sarati sau un hot-dog. Ca sa scazi cantitatea de sodiu a intregii mese, dilueaza ketchup-ul, amestecandu-l cu sos de tomate fara sare adaugata. Sau invata sa prepari ketchup-ul in casa, deoarece e destul de simplu.

7. Dressing pentru salata
Dressing-urile cumparate pot da arome noi salatelor si cruditatilor, insa, de asemenea, pot sa ridice consumul de sodiu pana la 350 mg. O vinegreta facuta in casa este la fel de rapida si convenabila ca cea din comert. In plus, contine numai jumatate din cantitatea de sodiu.

Autor:  Andreea Utza