Site coolinaria.ro

Legumele: crude sau gatite?


Legumele: crude sau gatite? Legumele crude sunt mult mai sanatoase, deseori, decat cele gatite.
Insa, uneori trebuie sa le si prepari, pentru a te bucura pe deplin de beneficiile lor...

Iata cand trebuie sa le mananci crude si cand sa le prepari:

Pe care sa le gatesti?
In categoria "pentru gatit" intra morcovii, sparanghelul si chiar rosiile, deoarece atunci cand sunt gatite, antioxidantii sunt mult mai usor absorbiti de catre organism.
Atunci cand trebuie sa gatesti rosiile, fie ca le faci la cuptor sau le transformi intr-un sos, acest proces ajuta la distrugerea peretilor celulari, avand ca urmare absorbtia mai buna a licopenului, un antioxidant esential. Toti acesti nutrienti ne protejeaza de diferite tipuri de cancer si sunt buni pentru inima.

Pe care sa le consumi crude?
Pe de alta parte, exista legume care aduc mult mai multe beneficii atunci cand sunt consumate crude. Printre acestea se numara broccoli si nasturelul.
Cand aceste legume sunt incalzite, o enzima importanta este afectata, ceea ce inseamna ca potentialul anti-cancerigen al componentelor este redus substantial.
De asemenea, si usturoiul intra in aceasta categorie. E mai bine sa-l adaugi in mancare spre sfarsit.

Obtine tot ce e mai bun din legume
In timp ce unii nutrienti sunt mai sensibili la caldura, altii, precum vitaminele solubile in grasimi (A, D, E si K), raman neafectati.
Iata cum sa beneficiezi din plin de toti nutrientii:

1. Cumpara produse locale, deoarece unele vitamine se pierd de-a lungul transportului si depozitarii.
2. Tine rosiile la temperatura camerei, nu in frigider, deoarece se coc mai repede, iar nivelul licopenului creste.
3. Prepara-ti fructele si legumele fix inainte de a avea nevoie de ele.
4. Nu pierde vitaminele solubile in apa, precum B sau C, din cauza retetelor care nu folosesc deloc apa. Fierbe sau gateste la aburi, folosind lichidul ramas la supe sau sosuri.
5. Uneori, poti alege legumele congelate. Deoarece acestea au fost congelate rapid dupa ce au fost culese, pastreaza mai multi nutrienti decat unele legume "proaspete".

Autor:  Andreea Utza