Site coolinaria.ro

Alimentatia corecta pentru diabetici


Alimentatia corecta pentru diabetici Moderatia este cheia succesului pentru a putea tine diabetul sub control.

Nu exista o reteta generala pentru toti oamenii cu diabet, dar urmatoarele sfaturi te pot ajuta:

1. Mananca mese regulate
Daca mananci mai multe mese de-a lungul zilei, iti vei tine sub control apetitul si glucoza din sange. Este important, mai ales atunci cand iei insulina de doua ori pe zi.

2. Alege carbohidrati care se digera greu
Toti carbohidratii afecteaza glucoza, deci trebuie sa ai grija. Incearca pastele, orezul basmati, cartofii noi si cerealele bazate pe ovaz, terciul sau muesli.

3. Taie din grasimi
Mananca mai putine grasimi, in special din cele saturate. Incearca grasimile si uleiurile nesaturate, in special cele mononesaturate, precum uleiul de masline extravirgin. Foloseste lapte degresat si alte produse lactate fara grasimi. Renunta pe cat posibil la prajeli, foloseste gratarul si cuptorul. Tine minte ca toate grasimile contin calorii, deci limiteaza-le daca vrei sa slabesti.

4. Cinci pe zi
Fructe si legume, desigur. Ai nevoie de acestea pentru a-i oferi corpului tau mineralele, vitaminele si fibrele de care are nevoie. O portie inseamna: un fruct (banana sau mar), un pumn de struguri, o lingura de fructe uscate, un pahar mic de suc de fructe sau un smoothie.

5. Mananca legume cu boabe
Fasole si lintea sunt sarace in grasimi, bogate in fibre si ieftine. Nu au un impact mare asupra glucozei din sange si ajuta la controlul colesterolului. Incearca si boabele de naut si mazarea. Include-le in supe si tocanite, in salate, falafel, burgeri sau hummus.



6. Mananca mai mult peste
Toate tipurile de pesti sunt sanatoase, cat timp nu sunt prajite. Sardinele, somonul, macroul si pastravul sunt cele mai bune alegeri. Sunt bogati in omega-3, protejand impotriva bolilor de inima.

7. Redu cantitatea de zahar
Diabetul nu te obliga la o dieta fara zahar. Poti include o cantitate mica. De asemenea, poti folosi indulcitori naturali. Scoate din alimentatie bauturile carbogazoase si nu mai cumpara compoturi pline de zahar. De asemenea, renunta la zaharul din cafea sau ceai.

8. Consuma mai putina sare
Mananca 6 g de sare pe zi, sau chiar mai putin. Renunta la alimentele procesate, care contin aproximativ 70% din aportul zilnic de sare. De asemenea, foloseste ierburi si condimente pentru a da un gust deosebit mancarurilor.

Autor:  Andreea Utza