Site coolinaria.ro

Cum se intretin vasele din fonta


Cum se intretin vasele din fonta Vasele din fonta ocupa un loc special in bucatarie, deoarece sunt economice, durabile, versatile, pastreaza caldura si gatesc alimentele in mod egal.

Dar, ca sa te bucuri cat mai mult de ele, trebuie sa stii cum sa ai grija de acestea.
Iata un mic ghid care sa te ajute in acest sens:

1. Spala-le cu sapun o singura data
Atunci cand cumperi un vas din fonta, fie nou, fie folosit, e in regula sa folosesti un sapun bland si apa, pentru prima spalare. Dar asta este tot.
Evita sapunurile dure si buretii abrazivi, deoarece risti sa deteriorezi stratul care o face antiaderenta. Nici sa nu te gandesti sa o pui in masina de spalat vase!

2. "Asezoneaza" tigaia
Nu cu sare si piper, ci cu grasime. Aceasta va forma un strat antiaderent pe fundul tigaii. Cu cat folosesti mai mult tigaia, cu atat va deveni mai "asezonata".
Pentru a crea acest strat, incalzeste cuptorul. Pune folie pe grilajul de jos, iar tigaia pe ultimul grilaj. Incalzeste-o timp de 10 minute, apoi scoate-o. Folosind o carpa sau un servetel, unge tigaia cu orice tip de grasime, in afara de ulei. Pune-o la loc in cuptor pentru inca 10 minute. Scoate-o si varsa excesul de grasime. Intoarce-o si pune-o in cuptor, cu fata in jos, lasand sa se scurga peste folie. Las-o in cuptor pentru o ora, inchide-l si las-o sa se raceasca. Repeta procesul de cate ori simti nevoia.

3. Incepe sa gatesti
Vasele de fonta sunt excelente pentru orice mancaruri, de la carne pana la legume. Pentru vasele noi, e mai bine sa incepi cu mancaruri destul de grase, pentru a ajuta la formarea si pastrarea stratului antiaderent.
SFAT: Nu pastra niciodata mancarea in vasele de fonta! Acizii o pot distruge.

4. Curata-le cat mai bine
Nu e recomandat sa o lasi la inmuiat. Spala tigaia cand e calduta, cu apa calda si cu un burete moale. Ca sa scapi de resturile lipite, pune o ceasca de sare in tigaia calda. Freac-o cu un prosop de bucatarie. Arunca sarea si clateste.



5. Lasa-le sa se usuce de tot
Umezeala este un inamic. Daca nu usuci bine vasele din fonta, ele pot rugini. Deci, dupa ce le clatesti, sterge-le bine si pune-le pe aragaz, la foc mic. Lasa-le sa se usuce cateva minute, apoi foloseste un prosop ca sa le ungi cu putina grasime. Incalzeste-le pentru inca 5-10 minute, ia-le de pe foc si lasa-le la racit. Sterge din nou cu un prosop, pentru a elimina excesul de grasime.

6. Pastreaza-le intr-un loc sigur
Tine tigaia de fonta intr-un loc uscat si cu capacul pus, pentru a nu rugini.

Autor:  Andreea Utza