Site coolinaria.ro

Adevarul despre fibre


Adevarul despre fibre Auzi constant acest sfat: ai nevoie de fibre, este crucial pentru sanatatea ta.
Intrebarea este: cat de multe fibre? Cat de cruciale sunt? Sau, poate te intrebi ce sunt fibrele, de fapt...

Ei bine, fibrele sunt un tip de carbohidrat care intra in componenta structurala a frunzelor, plantelor si radacinilor.
Dar, spre deosebire de ceilalti carbohidrati, fibrele raman intacte pe durata digestiei.

1. Toate fibrele sunt la fel - Fals
Exista doua tipuri de fibre, cu functii diferite. Fibrele insolubile se gasesc in nuci si in multe legume. Structura este groasa si dura si nu se vor dizolva in apa, deci vor ramane in tubul tau digestiv. Fibrele solubile se gasesc in fasole si unele fructe. Ele se dizolva si formeaza un material asemanator gelului. Aceasta ajuta la incetinirea absorbtiei de zahar in sange. De asemenea, fibrele solubile din mancare ajuta la reducerea colesterolului.

2. Fibrele nu au calorii - Fals
Fibrele sunt compuse practic din molecule de zahar. Aceste molecule sunt prea puternice pentru a fi digerate, de aceea se spune ca nu au calorii. Asta nu este insa in totalitate adevarat. In intestinul gros, fibrele solubile sunt transformate in acizi grasi, ceea ce inseamna ca vor avea cateva calorii. Mai precis, un gram de fibre solubile are in jur de 4 calorii.

3. Fibrele te pot ajuta sa slabesti - Adevarat
Fibrele au nevoie de mai mult timp de mestecare si reduc absorbtia zaharului, deci corpul tau este pacalit si va crede ca esti satul.

4. Fibrele sunt cele mai bune - Partial adevarat
Mai nou, fibrele apar peste tot: in iaurturi, sucuri si indulcitori artificiali... Daca pare imposibil, tine minte ca aceste molecule nu trebuie sa se simta ca si cum ar fi fibre pentru a fi cu adevarat prezente. Aceste fibre din produsele procesate se numesc fibre functionale.

5. Suplimentele sunt sanatoase - Adevarat
Mancarurile cu fibre adaugate nu aduc neaparat beneficiile la care te asteptai. Insulina, de exemplu, este o fibra solubila care poate fi gasita in unele produse. De asemenea, este folosita pentru a inlocui grasimea. Singura problema este ca insulina nu are acelasi efect de a micsora nivelul de colesterol ca fibrele gasite in produsele naturale, cum ar fi taratele de ovaz.

Autor:  Andreea Utza