Site coolinaria.ro

Mai nou exista si diete ecologice


Mai nou exista si diete ecologice Pentru cei preocupati constant de problemele mediului inconjurator si caile de neutralizare a impactului omului asupra viitorului planetei noastre e bine de stiut ca, inclusiv in plan alimentar, se pot face multe lucruri care sa atenueze intrucatva efectele negative produse de resturile menajere si specificul dietei noastre.

Multe voci afirma in prezent ca o dieta asa-numit ecologica nu numai ca ne va fi benefica pentru sanatate, dar poate ajuta si la realizarea unor economii simtitoare in plan financiar. Alte voci insa afirma ca procurarea de produse organice si alte alimente cat mai naturale este o sarcina dificila si ca, dimpotriva, a manca "ecologic" cere mai multi bani decat daca te multumesti cu produsele oferite pe piata agro-alimentara din abundenta si la preturi moderate.

Oricum ar sta lucrurile din punct de vedere financiar, daca dorim totusi sa facem simtita o schimbare de mentalitate si sa luam niste masuri la nivelul nostru de persoane particulare nu ne va impiedica nimeni sa adoptam o dieta ecologica din care sa faca parte alimente sanatoase, legume si fructe cultivate organic, cereale simple si alte produse complet lipsite de pesticide, ingrasaminte chimice sau E-uri alimentare pentru producerea carora se polueaza inutil mediul inconjurator.

Tot ca masuri alimentare care sa se inscrie in evolutia normala a unei diete ecologice sunt si cumparaturile facute la producatorii locali sau pietele agro-alimentare de cartier de unde romanii achizitioneaza de ani de zile produse care cu greu mai pot fi gasite pe piata din vest. Daca taranii vor fi incurajati si stimulati sa isi vanda marfa in pietele de la oras atunci exista un viitor bun pentru alimentatia si sanatatea noastra. Chiar daca ei mai folosesc si ingrasaminte poluarea astfel produsa nu este nici pe departe comparabila cu dezastrele ecologice cauzate de marii producatori agricoli de peste tot din lume.

Foarte importanta pentru demersurile in directia alimentatiei ecologice este si problema ambalajelor in care sunt oferite produsele agro-alimentare. Marile companii risipesc si abuzeaza de energii importante din acest punct de vedere. De preferat este insa ca produsele sa poata fi cumparate cat mai natural posibil, fara a fi inchise in pungi de plastic, conserve sau congelate. Astfel ele pot fi gatite si consumate dupa preferinta, stiind bine ce ingrediente folosesti si vazand gradul lor de prospetime.

Fructele si zarzavaturile ar trebui cumparate mai ales in sezon cand exista siguranta ca iti poti procura produse organice, fara pesticide si foarte proaspete. Chiar si anotimpul rece poate oferi suficiente minerale si vitamine naturale prin oferta bogata de legume si fructe care pot fi pastrate in conditii optime si fara conservanti. Este cazul cepei, patrunjelului, telinei, al merelor, perelor si multe alte fructe care nu vor pierde nimic din savoarea originala odata cu trecerea timpului.

Este putin ciudat faptul ca am ajuns sa traim vremuri in care sa ne plangem ca nu mai reusim sa mancam sanatos, dar aceasta fiind totusi realitatea e bine sa nu ne lasam la voia marilor producatori ci sa luam noi masurile care se impun pentru a fi siguri ca putem sa mancam in continuare produse sanatoase, cultivate cat mai natural posibil. Astfel vom reusi sa incurajam micii producatori sa isi desfaca in continuare marfa pe pietele agro-alimentare din toata tara, multumiti de beneficiile pe care le obtin din truda lor de zi cu zi.

Autor:  Lucia Mihailescu